2021.06.18., péntek , Arnold, Levente

Előrejelzések

2019. február 18. hétfő • 15:46

Agrometeorológia: növekszik a tavaszi fagykárok esélye

A múlt héten gyengék voltak az éjszakai fagyok, majd napközben melegedett a levegő. Az előttünk álló héten komolyabb lehűlés érkezik.

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán


1 napos csapadékösszeg 2019. február 11-én (mm) - ábra: OMSZ

A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

A hét második felében átmeneti, de komoly lehűlés várható, így azok a részek járnak jobban, ahol marad a nyugalmi állapot.

Ha visszaemlékszünk a tavalyi évre, amikor a Dunántúlon a nagyon enyhe februárban a hónap végére már megindult a nedvkeringés egyes kultúráknál, majd kemény fagyok jöttek, így pillanatok alatt megsemmisült a kajszi, az őszibarack és a mandula termés is.

Északkeleten, ahol ködösebb, hűvösebb idő volt, nem keletkezett ilyen kár.

Az elmúlt hét esős idővel indult, hétfőn az ország nagyobb részén általában 1 és 5 mm közötti csapadék hullott, de délen 5-10 mm, a Dunántúl déli felén pedig 10-15 mm (1. ábra). A hét további részén csapadék már nem fordult elő az országban és a hét nagyobb részében bőven volt napos idő is.


Nagy felbontású Sentinel műholdkép Harkány környékéről 2019. február 17-én 
(az őszi vetések zöld színnel vannak kiemelve) - ábra: OMSZ

Erősödött a nappali hőingás: éjszakánként országszerte jellemzően gyengén fagyott, majd napközben előbb 5-10 Celsius fokig melegedett a levegő, majd inkább már 10 fok körül alakultak a maximumok. Vasárnap ugyanakkor már tartósabb ködfoltok is megjelentek.

A talaj felszíne éjszaka többször megfagyott, nappal kiengedett, így az napközben sáros volt.

A gyakori megfagyás, kiengedés miatt a talajfelszín így tél végén megemelkedik, amely az őszi vetések gyökereinek megszakadását okozhatja. Ez a jelenség ugyanakkor a talaj fokozatos szikkadását, száradását is előidézi. A talajnak hétfő reggelre is csak a felszíne fagyott meg, mélyebben nincsen fagy, 5 cm-es mélységben többnyire 1-3 Celsius fok a hőmérséklet.


Mohács környéke 2019. február 17-én (az őszi vetések zöld színnel vannak kiemelve) - ábra: OMSZ

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjának része a Sentinel műholdcsalád, melyen számtalan mérőeszköz pásztázza bolygónkat. A 2-8. ábrákon február 17-én készült nagy felbontású felvételeken láthatók az őszi vetések zöld színnel kiemelve

  • Harkány,
  • Mohács,
  • Szekszárd,
  • Kalocsa,
  • Dunaföldvár,
  • Dunaújváros és Martonvásár térségében.

Az előttünk álló hét első napjaiban még anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a fátyolfelhős, de többnyire napos, száraz idő.


Szekszárd környéke 2019. február 17-én (az őszi vetések zöld színnel vannak kiemelve) - ábra: OMSZ

Az éjszakák csak a magasabban fekvő területeken fagymentesek, de nappal a ködös tájak kivételével hamar melegszik 10 fok fölé a levegő. A hét közepén változékonyabb időre van kilátás, csütörtökön a nap második felében sokfelé, pénteken már csak helyenként esővel.

Összességében 1 és 5 mm közötti csapadék valószínű.

Pénteken északkelet felől erős, néhol viharos széllel hideg légtömegek érkeznek fölénk, így a hétvégén hajnalonként erős lehűlésre, -5 fok alatti hőmérsékletekre lehet számítani, és nappal sem melegszik +5 fok fölé a levegő a napsütés ellenére sem. A jövő héten viszont már újra melegszik a levegő, de valószínűleg alapvetően száraz marad az idő.


Kalocsa környéke 2019. február 17-én (az őszi vetések zöld színnel vannak kiemelve) - ábra: OMSZ

Csapadékra pedig továbbra is szükség lenne, mert bár az őszi nagy hiány után már sok pótlódott a talajban, de nagy területeken még mindig jelentős (60-90 mm) mennyiségre lenne szükség (9. ábra).

A folytatásban várható nagyrészt száraz időben fokozatosan nő a száraz fű és bozóttüzek esélye.

De ha a talaj felszíne kiszárad, akkor a szeles időben porviharok is előfordulhatnak majd, melyek a talaj felső rétegét elhordják, majd gödrökben, akadályok mögötti szélárnyékban pedig felhalmozzák. A nappalok rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 23 percet.


 Dunaföldvár környéke 2019. február 17-én (az őszi vetések zöld színnel vannak kiemelve)​ - ábra: OMSZ


Dunaújváros környéke 2019. február 17-én (az őszi vetések zöld színnel vannak kiemelve)​​​​​ - ábra: OMSZ


Martonvásár környéke 2019. február 17-én (az őszi vetések zöld színnel vannak kiemelve) ​- ábra: OMSZ


A talaj fölső 1 m-es rétegében ennyi nedvesség hiányzik a telítettségig 2019. február 16-án (mm)​​​​​​ - ábra: OMSZ

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.