2021.11.27., szombat , Virgil

Előrejelzések

2016. július 05. kedd • 13:52

Agrometeorológia: sok napsütés, nagyrészt száraz idő

Az egyre többfelé zajló aratást tartósan nem akadályozza az időjárás a következő napokban. A talaj felső rétegeinek nedvességtartalma jelenleg az ország több mint háromnegyedén még meghaladja az 50%-ot, szárazabb területek főleg északon vannak. Tartós kánikulától egyelőre nem kell tartani, a növényfejlődést hőstressz nem hátráltatja.

A hét elejének napos időjárását szerdán szakíthatja meg legtöbb helyen egy hidegfront felhőzete. A front átvonulását csak szórványosan kíséri zápor, zivatar, tartós eső nem valószínű, az ország nagy részén előreláthatólag egyáltalán nem fog esni.

A hét második felében sok napsütés várható, a néha erőteljesebb gomolyfelhő képződésből pénteken és szombaton is csak 20-30%-os, egyébként még kisebb valószínűséggel alakulhat ki (többnyire jelentéktelen) zápor, esetleg zivatar.

Az egyre többfelé zajló aratást tehát nagy területen, tartósan nem akadályozza az időjárás. A növényvédelmi munkákat szerdán zavarhatja legtöbb helyen erős szél (csapadék is akkor lehet nagyobb eséllyel), leggyengébb légmozgás vasárnap és a következő hét elején várható.

A talaj felső rétegeinek nedvességtartalma jelenleg az ország több mint háromnegyedén még meghaladja az 50%-ot, szárazabb területek főleg északon vannak, ott a vízhiány néhol 50-60 mm-nél is nagyobb a felső 50 cm-es talajrétegben. A napos, száraz idő, az időnként erős szél miatt, a növekvő párolgás, illetve párologtatás hatására gyorsul a kiszáradás, amit azonban agrotechnikai úton, a földfelszín fellazításával (kiskertekben kapálással) lassítani lehet.

Az aktuális előrejelzések szerint tartós kánikulától egyelőre nem kell tartani, a növényfejlődést hőstressz nem akadályozza. Szárazabb lesz a levegő, a relativ nedvesség hajnalban is egyre kisebb területen emelkedik 70% fölé, délutánra sok helyen 40% alá csökken, ami kedvező változás a gombabetegségek terjedése szempontjából.

agrotrend.hu / OMSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.