2019.09.20., péntek , Friderika

Előrejelzések

2019. március 28. csütörtök • 13:09

Agrometeorológia: szárazság ősszel, szárazság tavasszal

Kedvezőtlenül alakul az időjárás mezőgazdasági szempontból: az őszi súlyos aszály után télen sem pótlódott a talajban a vízhiány.

Január végétől alig esett az országban és a követekező 6-8 nap során sincs kilátásban nagyobb eső. Ráadásul a múlt héten is voltak és ezen a héten is várhatók komolyabb fagyok, melyek a már javában virágzó mandulát és kajszit károsítják - olvasható az Országos Meteorológiai Szervezet (OMSZ) oldalán.


Az előző héten gyakorlatilag végig száraz idő volt a jellemző, csak a délnyugati határszélen esett kevés eső - fotó: OMSZ

A héten folytatódik a szárazság, az elmúlt hetihez igen hasonló időjárás ígérkezik. 

Csütörtökön ennél hideg hajnali minimumokra kell számítani, ami komoly veszélyt jelent a virágzó kajszi- és mandulafák termésére.

A hét második felében ismét melegedésre lehet számítani. A hét közepén napközben csak 10 fok körüli értékek lesznek jellemzők, a hétvégére azonban többfelé meghaladja a 20 fokot is a hőmérséklet. Az 5 cm-es talajhőmérséklet nem változik számottevően a héten, a múlt hetivel megegyező heti menet lesz a jellemző. A szárazság miatt továbbra is nagy a veszélye a vegetációs tüzeknek.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.