2019.08.21., szerda , Sámuel,Hajna

Előrejelzések

2018. június 05. kedd • 09:01

Jobban jár, ha a hét első felére tervezi a permetezést

Folytatódik az átlagosnál melegebb, többnyire napos, gomolyfelhős idő többfelé záporokkal, zivatarokkal, néhol egy-egy nagyobb felhőszakadással. Nagyobb területre kiterjedő légköri aszály a héten nem valószínű.

A hétvégén a zivatarokból, foltokban kialakult felhőszakadásokból elsősorban a keleti országrészben esett, de a már régóta száraz Tolna-megyében is hullott végre csapadék.

Az elmúlt hét csapadékösszege országosan általában csapadéknyom és 40 mm között alakult, de voltak helyek, ahol egyáltalán nem esett, néhol pedig a 40 mm-t is meghaladta a felhőszakadásokból lezúduló csapadék mennyisége.

Ennek megfelelően a talajok felső rétegének nedvesség viszonyai is nagy változatosságot mutatnak az országban. Főként az Alföld északi részén, illetve az Északi-középhegység területén nedves, többfelé sáros a talaj felszín közeli része, de kis területen belül itt is nagy eltérések lehetnek. A Dunántúlon viszont sokfelé igen száraz a talaj. A középső és alsó rétegekben már egységesebb a kép.

20 és 50 cm közötti mélységben a legtöbb helyen meglehetősen száraz a talaj, ennél mélyebben viszont továbbra is jó a vízellátottság.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 440 és 520 foknap között járnak. A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. A növekedés az előrejelzés szerint továbbra is intenzívebb marad az átlagosnál, hőösszeg tekintetében június közepére egy hónappal a sokéves átlag, és

három héttel a tavalyi értékek előtt járunk majd, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapják meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza egyre többfelé a szemfejlődés, a kukorica jellemzően 1 szárcsomós, a napraforgó pedig a szárnövekedés fenológiai állapotban van, a szőlő virágzása lassan véget ér, helyenként már megkezdődött a gyümölcskötődés. Az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is, ugyanakkor sokfelé további csapadékra lenne szükség az optimális fejlődéshez.

Az előttünk álló héten a sok napsütés mellett napközben jellemzően megnövekszik a gomolyfelhőzet, és minden nap többfelé számítani lehet záporok, zivatarok kialakulására. A héten várható csapadék összmennyisége 20 mm körül valószínű, de a záporos jellegből adódóan minden nap nagy lesz a területi változékonyság. Elszórtan főként a hét első felében felhőszakadások is lesznek lokálisan 30 mm-t is meghaladó csapadékkal.

A permetezést főként a hét első felére érdemes tervezni, ekkor lesz többnyire gyenge vagy mérsékelt a légmozgás, pénteken és szombaton már nagy területen élénkül meg a szél.

A relatív nedvesség értéke a legmelegebb órákban sokfelé süllyed 50% alá, de a légköri aszály – amikor a páratartalom 30% alá csökken, a hőmérséklet pedig 30 fok fölé melegszik – nem lesz jellemző. A kora délutáni órákban általában 26, 30 fokra lehet számítani.

agrotrend.hu / OMSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.