2022.10.02., vasárnap , Petra

Előrejelzések

2017. szeptember 29. péntek • 11:56

Jövő hétig semmi sem zavarja a betakarítást

A jövő hét elején várható a következő, változékonyabb időjárást generáló rendszer érkezése, addig érdemes minden olyan mezőgazdasági munkát elvégezni, aminek kedvez ez az eseménytelen időjárás.

A hét első felében csupán a Dunántúl nyugati részén hullott csapadék, de a mennyiség ott sem volt számottevő. Az elmúlt héten fölöttünk tekergő ciklon mindenhol megszüntette az aszályt. A hét eddigi részében az időjárás kedvezett a talaj felső részeinek szikkadásának, elősegítve a betakarítások folytatását, ami sok kultúra esetében a sokéves átlaghoz képest az idén korábban megtörténhet, köszönhetően a nyári időjárásnak.

A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya - fotó: Shutterstock

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. 

A hét további részében a hőmérséklet, bár némileg visszaesik, marad a hűvös hajnalokat követő enyhe nappalokkal jellemezhető időjárás.

Bár lesznek felhők az égen, csapadékra nem kell számítani, és a légmozgás sem mutat majd kirívó értékeket sehol az ország területén.

Szombaton és vasárnap a hajnali minimumok, már kifejezetten alacsonyak lesznek, de nappal még a napsütésnek köszönhetően nem érzünk majd különösebb változást. Jelen számításaink szerint kedden várható majd annak a ciklonnak az érkezése, ami csapadékosra, hűvösre fordítja az időt.

agrotrend.hu / OMSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.