2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Előrejelzések

2019. január 31. csütörtök • 09:50

Lassan vége az őszi vetések kedvező telének

A tél eddig eltelt részének időjárása többnyire ideálisan alakult a mezőgazdasági kultúrák szempontjából.

Az elmúlt héten nagyrészt hideg, sokfelé havas, téli idő uralkodott. A minimum hőmérsékletek végig 0 Celsius fok alatt alakultak, több napon és többfelé előfordult -10 foknál keményebb hideg is - olvasható az Országos Meteorológiai Szövetség (OMSZ) oldalán.


1. ábra: Az elmúlt 7 nap (2019. január 27-ig) csapadékösszege (mm) - ábra: OMSZ

A leghidegebb szombaton reggelre alakult ki Nógrádban, kisebb foltokban -18 fok  közeli fagy is előfordult. A maximumok 0 fok körül, többnyire kevéssel az alatt alakultak, majd vasárnapra a Dunántúlra jelentős enyhülés érkezett, ekkor már +5 fok fölötti értékek is kialakultak.

Sokfelé hullott csapadék, minden nap esett valahol az országban.

Zömében hó hullott, de délkeleten, délen havas eső, eső is előfordult. A heti összcsapadék is délkeleten volt a legtöbb (1. ábra). A hét elején a Dunántúl még nagyrészt hómentes volt, a Tiszántúl északi részén viszont már akkor is 2-14 cm hó borította a tájat.


2. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép Sopronkövesd környékéről 2019.01.21-én - ábra: OMSZ

A hét második felében érte el a hó vastagsága a maximumát, a Dunántúlon ekkor 2-10 cm-es, a Tiszántúlon viszont 5-20 cm-es hóréteg alakult ki. A hétvégi enyhülés hatására ma, hétfő reggelre a Dunántúlon már csak foltokban maradt a hóból.

A tél mezőgazdasági szempontból eddig kifejezetten kedvezően alakult: bár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt szükség is van, de fagy nem károsított.

Több napig tartó, túlságosan enyhe idő eddig nem fordult elő, amely megzavarhatta volna a növényzet időrendjét. Nagy területen alakult ki hótakaró, a csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, a déli, délnyugati területeken viszont még mindig jelentős mennyiségre lenne szükség tavaszig szép egyenletes időbeli eloszlásban.


3. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép Csepreg környékéről 2019.01.21-én - ábra: OMSZ

A vegetáció optimális környezetben tölti nyugalmi állapotát. A héten megkezdődik a meteorológiai tél utolsó hónapja, a következő egy hét során összességében 18 perccel hosszabbodnak a nappalok.

A Sentiel-2-es műhold friss, nagy felbontású felvételeiből válogatunk ezúttal is, a 21-én hómentes nyugati országrészről (2., 3., 4., 5. ábra). Az NDVI (a vegetáció zöldtömegét mutató indexszám) térképeken az őszi vetések láthatók a legsötétebb zöld színnel (a halványzöld, és a sárgásbarna színek nem mezőgazdasági területeket, vagy nem bevetett, szántott táblákat mutatnak), az egyes táblák jól elkülöníthetőek. A táblákon belüli egyenetlen színek a növényzet eltérő fejlettségét, állapotát mutatják, bár ilyen táblát csak keveset lehet találni.


4. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép a Szombathelytől északra eső területről 2019.01.21-én - ábra: OMSZ

A folytatásban is déli, délnyugati marad az áramlás fölöttünk. Éjszakánként fagypont alá hűl a levegő, de -6 foknál hidegebbre legfeljebb a vastag hóval borított kevésbé felhős tájakon lehet számítani, de nem ez lesz a jellemző. Napközben általában 0 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet, így az 5 cm-es talajhőmérséklet továbbra is 0 fok körül alakul.


5. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép a a Szombathelytől délre eső területről 2019.01.21-én - ábra: OMSZ

A jelenlegi számítások szerint péntektől valószínű jelentősebb enyhülés, a hétvégén már sokfelé 10 fok fölé melegszik a levegő, és átmenetileg az éjszakai fagyok is megszűnnek.

A talajhőmérséklet tovább emelkedik, és a hét végére a déli országrészben sokfelé eléri az 5 fokot is. Az enyhüléssel együtt szombaton és vasárnap esőre is számítani lehet, így a hét legvégéig a heti csapadékmennyiség az ország nagy részén 10 és 20 mm között várható.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.