2019.06.20., csütörtök , Rafael

Előrejelzések

2019. január 31. csütörtök • 09:50

Lassan vége az őszi vetések kedvező telének

A tél eddig eltelt részének időjárása többnyire ideálisan alakult a mezőgazdasági kultúrák szempontjából.

Az elmúlt héten nagyrészt hideg, sokfelé havas, téli idő uralkodott. A minimum hőmérsékletek végig 0 Celsius fok alatt alakultak, több napon és többfelé előfordult -10 foknál keményebb hideg is - olvasható az Országos Meteorológiai Szövetség (OMSZ) oldalán.


1. ábra: Az elmúlt 7 nap (2019. január 27-ig) csapadékösszege (mm) - ábra: OMSZ

A leghidegebb szombaton reggelre alakult ki Nógrádban, kisebb foltokban -18 fok  közeli fagy is előfordult. A maximumok 0 fok körül, többnyire kevéssel az alatt alakultak, majd vasárnapra a Dunántúlra jelentős enyhülés érkezett, ekkor már +5 fok fölötti értékek is kialakultak.

Sokfelé hullott csapadék, minden nap esett valahol az országban.

Zömében hó hullott, de délkeleten, délen havas eső, eső is előfordult. A heti összcsapadék is délkeleten volt a legtöbb (1. ábra). A hét elején a Dunántúl még nagyrészt hómentes volt, a Tiszántúl északi részén viszont már akkor is 2-14 cm hó borította a tájat.


2. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép Sopronkövesd környékéről 2019.01.21-én - ábra: OMSZ

A hét második felében érte el a hó vastagsága a maximumát, a Dunántúlon ekkor 2-10 cm-es, a Tiszántúlon viszont 5-20 cm-es hóréteg alakult ki. A hétvégi enyhülés hatására ma, hétfő reggelre a Dunántúlon már csak foltokban maradt a hóból.

A tél mezőgazdasági szempontból eddig kifejezetten kedvezően alakult: bár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt szükség is van, de fagy nem károsított.

Több napig tartó, túlságosan enyhe idő eddig nem fordult elő, amely megzavarhatta volna a növényzet időrendjét. Nagy területen alakult ki hótakaró, a csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, a déli, délnyugati területeken viszont még mindig jelentős mennyiségre lenne szükség tavaszig szép egyenletes időbeli eloszlásban.


3. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép Csepreg környékéről 2019.01.21-én - ábra: OMSZ

A vegetáció optimális környezetben tölti nyugalmi állapotát. A héten megkezdődik a meteorológiai tél utolsó hónapja, a következő egy hét során összességében 18 perccel hosszabbodnak a nappalok.

A Sentiel-2-es műhold friss, nagy felbontású felvételeiből válogatunk ezúttal is, a 21-én hómentes nyugati országrészről (2., 3., 4., 5. ábra). Az NDVI (a vegetáció zöldtömegét mutató indexszám) térképeken az őszi vetések láthatók a legsötétebb zöld színnel (a halványzöld, és a sárgásbarna színek nem mezőgazdasági területeket, vagy nem bevetett, szántott táblákat mutatnak), az egyes táblák jól elkülöníthetőek. A táblákon belüli egyenetlen színek a növényzet eltérő fejlettségét, állapotát mutatják, bár ilyen táblát csak keveset lehet találni.


4. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép a Szombathelytől északra eső területről 2019.01.21-én - ábra: OMSZ

A folytatásban is déli, délnyugati marad az áramlás fölöttünk. Éjszakánként fagypont alá hűl a levegő, de -6 foknál hidegebbre legfeljebb a vastag hóval borított kevésbé felhős tájakon lehet számítani, de nem ez lesz a jellemző. Napközben általában 0 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet, így az 5 cm-es talajhőmérséklet továbbra is 0 fok körül alakul.


5. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép a a Szombathelytől délre eső területről 2019.01.21-én - ábra: OMSZ

A jelenlegi számítások szerint péntektől valószínű jelentősebb enyhülés, a hétvégén már sokfelé 10 fok fölé melegszik a levegő, és átmenetileg az éjszakai fagyok is megszűnnek.

A talajhőmérséklet tovább emelkedik, és a hét végére a déli országrészben sokfelé eléri az 5 fokot is. Az enyhüléssel együtt szombaton és vasárnap esőre is számítani lehet, így a hét legvégéig a heti csapadékmennyiség az ország nagy részén 10 és 20 mm között várható.

agrotrend.hu

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.