2020.07.10., péntek , Amália

Innováció

2019. május 13., hétfő • 12:59

Állatjóléti innovációs díjat nyert a mobil sertésól

Berlinben először ítélték oda az "állatjólét innovációs díjat". Négy gazdálkodó és két kutató van a díjazottak között.

Első alkalommal adta át az ITW Berlinben az „Állatjóléti innovációs díjat”. A győztes Peer Sachteleben, akit a mobil sertésól koncepciója miatt tüntettek ki. Gabriele Mörixmann mezőgazdasági termelő (Melle) az innovatív istálló-koncepciójáért kapott díjat. Aktív sertésólat fejlesztett ki- írja a Top agrar.


Peer Sachtleben mobil sertésólja vontatóval telepíthető át.-fotó: ITW

A gyakorlatban sikeresen végrehajtott projektek kategóriájában a zsűri Prof. Dr. Folkhard Isermeyer, a Johann Heinrich von Thünen Intézet vezetőjének elnökletével ítélte oda az első helyet Peer Sachteleben sertéstartónak, a szabadtéri tartásra alkalmas mobil sertésólja kifejlesztéséért. Az első díj 10 000 €.

A 7 000 eurós második helyezésért járó díjat Heinz Hackmann mezőgazdasági termelő nyerte el, aki a zsűri szerint lenyűgözően mutatta be, hogy Gabriele Mörixmann koncepciója hogyan működik a gyakorlatban, és hogyan javítja az állatjólétet.

A sikeresen megvalósított gyakorlati projektek harmadik helyét Christoph Becker sertéstenyésztő kapta, az istállója szerkezeti átalakításáért, ami az állatok számára nagyobb mozgásszabadságot biztosít. Ezért 5000 eurót kapott.


Az állatjóléti innovációs díj nyertesei Julia Klöckner miniszterrel - fotó: ITW

"Örömünkre szolgál, hogy sok nagyszerű pályázat áll rendelkezésre az állatjólét javítására az állattenyésztésben", foglalta össze Dr. Alexander Hinrichs, az Állatjóléti Kezdeményezés ügyvezető igazgatója elégedettségét a jó visszhanggal kapcsolatban.

"Az innovációs állatjóléti díjjal járulunk hozzá az ilyen újítások támogatásához."

Az ünnepségen Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági miniszter is részt vett. A miniszter hangsúlyozta, hogy jó ötletekre van szükség az állatjólét további erősítése érdekében. Arra is figyelmeztetett, hogy az állatjólét témát most tovább kell vinni. "Ha most nem fektetjük le a szabályokat, és nem vezetjük be az állatjóléti jelzést, akkor ez később ismét választási kampánytéma lesz. És aztán senki sem tudja, mi következik, hangsúlyozta Klöckner.

A mezőgazdaságból érkezett díjazottak mellett két tudományos projekt is pénzügyi támogatást kapott a megvalósításhoz. A díjat egyrészt Dr. Birgit Spindler állatorvosnak ítélték oda, egy kamera által vezérelt korai figyelmeztető rendszer kifejlesztéséért, amely a pulykák sérüléseinek észlelésére szolgál, amit a madarak egymásnak okoznak.

Másrészről, a Hollandiából származó Gé Backus von Connecting Agri & Food kapott támogatást az „okos istálló” kísérleti projektért, amely innovatív megoldás a sertésólak klímájának szabályozására. A két tudományos projekt finanszírozási volumene közel 400 000 €.

Az ötletek első sikeres körének lezárása után az ITW a jövőben az állatjóléti díj rendszeres odaítélését tervezi. A zsűri akkor is a tanácsadó bizottság tagjaiból áll majd. Ebben az évben dr. Folkhard Isermeyer elnök mellett dr. Harald Grethe (Berlin Humboldt Egyetem), dr. Peter Kunzmann (Állatorvostudományi Egyetem, Hannover), Prof. Dr. Robby Andersson (Osnabrück Egyetem) és Prof. Dr. Lars Schrader (Friedrich-Loeffler Intézet) találhatók a szakértői testületben.

agrotrend.hu /  Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.