FÓKUSZBAN

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi ...

Algafix®, a magyar biostimulátor

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. ...

Agrárinformatika

2016. április 02., szombat • 15:00

10 literes permetező tartállyal repül a kínai drón (+ képgaléria)

A kínai DJI cég jelenleg egy olyan drónt fejleszt, mely speciálisan mezőgazdasági célokra készül. A pilóta nélküli repülőgépet a növényvédelemben fogják használni.


fotó: agrarheute.com

A kínai DJI cég a francia Parrot vállalattal együtt piacvezető a drónok terén. Úgy tűnik azonban, hogy a DJI egy új fejlesztésével ki szeretne lépni a hobbicélú drónok területéről: a vállalat egy sajtóközleményben számol be arról, hogy jelenleg egy mezőgazdasági használatra tervezett oktokopteren dolgoznak.

Az Agras MG-1 modell 10 liter térfogatú tartállyal rendelkezik. Ez a tervek szerint lehetővé fogja tenni, hogy akár 2,5 hektár területet  is lepermetezzenek egy óra alatt. Teli tartállyal azonban csak 12 perc a repülési ideje. A modell négy helyett nyolc rotorral rendelkezik. A cég adatai szerint a drón egy mikrohullámú radarral méri a szántóföldtől való távolságát. Az oktokopter összecsukható, és teljesen automata, félautomata vagy manuális vezérléssel tud repülni a terület felett. 

Még nincsenek pontos adatok arról, hogy a drón mikor jelenik meg a piacon, először azonban Kínában és Koreában lesz kapható. A gép különösen azokon a területeken ígér nagyobb biztonságot a szántóföldi munkáknál, ahol a növényvédő szereket még háti permetezővel juttatják ki. Az elárasztott rizsföldeken és a domboldalakon is egyszerűbb a növényvédőszert a levegőből kijuttatni.  A Wall Street Journal szerint az MG-1 modell ára mintegy 15.000 USD körül várható. 


Drónok használat közben: A geo-konzept X8000 oktokopterefotó: agrarheute.com

A működéshez a rotor karokat össze kell kötni a vezérlőegységgel (a képen az X8000 drón).
Az összeszereléskor figyelni kell a rotorok pozíciójára. 

fotó: agrarheute.com

Különös figyelmet kell szentelni a megfelelő beszerelésnek, és a lítium-polimer akkumulátorral való összeköttetéseknek. Az áramellátás kétszeresen levédett. 


fotó: agrarheute.com

A szükséges kamerát a vezérlőegység alá kell elhelyezni és bekötni.


fotó: agrarheute.com

Az egyes rotorok átmérője 22,5 centiméter. A különböző fordulatszámokkal változtatható a drón repülési iránya, magassága és a sebessége.


fotó: agrarheute.com

A referenciapontok bemérését feltétlenül el kell végezni ahhoz, hogy az adatok kiértékelésekor lehetőség szerint pontos eredményt kapjunk.


fotó: agrarheute.com

Az Autopilot Assistenz használata esetén a kezelő személynek általában csak a felszálláshoz és landoláshoz van szüksége a távirányítóra, ami rádiójelekkel áll összeköttetésben a kopterrel.


fotó: agrarheute.com

A képernyőn a következők láthatók: A kopter pozíciója, útvonalpontok, repülési vonalak és a kiindulási pont. Az egyes beállítások és mérési értékek valós időben követhetők a földi ellenőrző állomáson.


fotó: agrarheute.com

Egy 100 m repülési magasságból készült felvétel: Ebből a magasságból nagyon jól felismerhetők azok a helyek, ahol megdőlt a gabona. Ha felnagyítjuk a képet, akkor a dőlésiránya is felismerhető. 


fotó: agrarheute.com

Színes jelölést kaptak azok a területek, ahol a búzaállományban nagyobb a megdőlt növények mennyisége. Ezek a területek pontosabban elemezhetők a trágyázási és növényvédelmi térképekkel valamint a talajszerkezettel összevetve.

agrotrend.hu / agrarheute.com