2021.09.22., szerda , Móric

Agrárinformatika

2016. október 04. kedd • 15:17

Az agrárium fejlődéséhez fontosak a naprakész adatok

Az Eurogeographics szervezet célja az Európai Téradat infrastruktúra továbbfejlesztése, a tagszervezetek érdekeinek védelme és a kapacitásfejlesztés elősegítése. A geoinformációk alapvető fontosságúak a gazdaság és a szociális élet szempontjából is.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy az ügyfelek minél olcsóbban jussanak téradatokhoz, ennek érdekében jelentős fejlesztések indulnak - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Eurogeographics Közgyűlés megnyitóján, Budapesten. Az agrártárca vezetője hangsúlyozta, az ország térinformatikai rendszerének átalakítására és az ingatlan-nyilvántartás korszerűsítésére jelentős összeget fordít majd a kormány európai uniós program keretében beleértve a különböző térképek, térinformatikai hálózatok, rendszerek és a földhivatali nyilvántartás korszerűsítését. Ez számunkra rendkívüli fontossággal bír, hiszen hazánkban a többi országhoz képest kezdvezőek a domborzati és talajviszonyok a mezőgazdaság számára, az agrárium fejlődéséhez pedig fontosak a naprakész adatok, amelyhez a térinformatika nyújt segédkezet - mondta a miniszter.

Az Eurogeographics szervezet célja az Európai Téradat infrastruktúra továbbfejlesztése, a tagszervezetek érdekeinek védelme és a kapacitásfejlesztés elősegítése. A geoinformációk alapvető fontosságúak a gazdaság és a szociális élet szempontjából is. Magyarország időben felismerte a téradatok fontosságát, így az elmúlt években a világ tendenciáit követve felgyorsította a fejlesztéseket.

A magyar szakemberek évek óta részt vesznek az Eurogeographics több pán-Európai projektjében és a különböző szakértői csoportok munkáiban is. A Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztálya és háttérintézménye teljes jogú tagként vesz részt az Eurogeographics munkájában.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.