FÓKUSZBAN

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

A nem homogén területeken érdemes flexibilis csőtípussal ...

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

A barna erdőtalajoknak igen nagy a mezőgazdasági jelentősége, ...

Agrárinformatika

2017. október 11., szerda • 19:31

Létrejön az üvegházhatású gázok hazai adatbázisa

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból hozza létre az üvegházhatású gázok nyilvántartására alkalmas Nemzeti Üvegházgáz Adatbázist. Az adatbázis használata hozzájárulhat Magyarország klímaváltozással kapcsolatos törekvéseinek sikeréhez, a fenntartható gazdaság kialakításához.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „KEHOP-1.1.0 Vízgazdálkodással és az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos tervezés, informatikai és monitoring fejlesztés” című felhívás keretében 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Nemzeti Üvegházgáz Adatbázis létrehozására.

Az adatbázis kifejlesztésének célja a globális klímavédelmi törekvésekkel összhangban egy olyan, minőségileg új modell létrehozása, amely az eddigi adatbázisokat továbbfejlesztve lehetővé teszi

  • az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról szóló előrejelzések készítését,
  • támogatja az általános gazdasági és ágazati stratégiák tervezését,
  • szakpolitikai döntés-megalapozó tanulmányok készítését.

A 2019 nyaráig megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően Magyarország eredményesebben, szakszerűbben és pontosabban felelhet meg a különböző nemzetközi és európai uniós jelentéstételi kötelezettségeknek.

Az adatbázis a hazai mezőgazdasági szereplők is fontos lehet. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete egy tavaly év végén megjelent elemzése szerint ugyanis globálisan az agrárszektor - beleértve az erdőgazdálkodást, halászatot és állattenyésztést - generálja az üvegházhatású gázok mintegy ötödét, ezért az érintetteknek a jelenleginél nagyobb részt kell vállalniuk a klímaváltozás elleni küzdelemben.

fotó:Pixabay

A kibocsátások nyilvántartásának minőségi javulása egyben klímapolitikai cél is. A feltárt törvényszerűségek és forgatókönyvek ismeretében Magyarország teljesítheti kibocsátás-csökkentési célkitűzését a szénmentes (karbonmentes) gazdaságra való áttérésben, amely a gazdasági fejlődésre is jótékony hatással van.

A három legjelentősebb üvegházhatású gáz a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid. A KSH 2013-as adatai szerint Magyarországon a metán kibocsátásának 37 százaléka – ami a kérődző állatok tartásából fakad –, a dinitrogén-oxid esetén – ami a nitrogén alapú műtrágyák használatát jelenti – a teljes szennyezés 79 százaléka a mezőgazdasághoz volt köthető.

agrotrend.hu / NFM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.