2022.10.02., vasárnap , Petra

Agrárinformatika

2016. augusztus 02. kedd • 09:20

Piac a világhálón - baranyai termékekre alkudhatunk ősztől?

Már több mint százan jelentkeztek egy pécsi reklámcég felhívására, amely egy online piacot hozna létre a baranyai kézművesek, termelők számára. Az oldal októberben indul.

Tüke Online Piac - ez a neve annak a honlapnak, ahol a jövőben baranyai termékeket lehet majd megvásárolni. (A neve ellenére nincs köze a Kék Egyesület tükepiacához.) Az internetes felület olyan lesz, mintha egy hagyományos kézművespiacon járnánk: kereshetünk eladóra vagy a termékre, ami megtetszik, megvesszük, a posta pedig házhoz hozza. Hogy alkudni vajon lehet-e, az még titok.

– Nem egyszerű webshopról van szó, egy sima internetes áruháznál mozgalmasabbat szeretnénk - mutat rá Török Gergő Zoltán, a honlap egyik kitalálója. – Valami olyat, ami tényleg közelebb áll az igazi piacok világához. Részleteket azonban egyelőre nem szeretnénk elárulni. Most a jelentkezőket gyűjtjük össze, akiknek a termékeit profi szakemberek minősítik. Csak valódi értékek kerülnek az oldalra, és a kínálat folyton változik majd. A termékek limitáltak lesznek, hogy olyanok is árulhassanak, akiknek csak egy-két darabból áll a kollekciójuk. Ez lehet bármilyen késztermék, kézműves termék (kiegészítő, ruha, ékszer, csoki vagy lekvár), ami nem könnyen romlandó, szállítható. A lényeg, hogy minőségi legyen.

Minden baranyai számlaképes kézműves, kistermelő, dizájner és alkotó díjmentesen jelentkezhet a Tüke Online Piacra. Amennyiben a minősítésen megfelelnek a termékei, azok felkerülnek az oldalra, akárcsak maga a készítő. Így nemcsak az árucikkeket, de az eladókat is megismerhetik a vásárlók. A cél egy olyan online közösségi színtér létrehozása, ahol a minőség találkozik a kézművességgel, és kedvet hoznak a vásárláshoz. Jogos a felvetés, hogy vajon mi ebben a haszon az oldal készítőinek, hiszen nem egy nonprofit vállalkozásról van szó. Nos, ők az eladott termékek után részesülnek majd a bevételből.

Az internetes piac az eladóknak és a vásárlóknak is hasznos lehet. Nem biztos ugyanis, hogy egy kézműves terméket készítő művésznek – aki lehet többgyermekes családanya vagy 12 órázó családapa is – van ideje igazi piacokra járni, saját honlapot létrehozni, működtetni az eladáshoz. Ugyanez igaz fordítva is: a vásárlók sem biztos, hogy el tudnak menni személyesen körülnézni. Az interneten keresztül viszont bármikor egymásra találhat kereslet és kínálat. A Tüke Online Piac készítő ráadásul extra szolgáltatásokat is ígérnek, hogy még gördülékenyebb és kamatozóbb legyen az egymásra találás.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.