2022.08.17., szerda , Jácint

Agrárinformatika

2017. szeptember 16. szombat • 13:02

Robotok veszik át a hatalmat a szőlőkben

Hatvan hektáros szőlőbirtokon tesztelték a kutatók Portugáliában a "vinbot" névre keresztelt önjáró robotot. Az eszköz 90 százalékos pontossággal képes becsléseket adni a várható termésmennyiségről.

A kereskedelmi árát harmincezer euróra becsülik, a fejlesztési és tesztelési munkálatok várhatóan még 2-4 évet vesznek igénybe, ezután kerülhet piacra -  írja a boraszportal.hu.

Negyvenötfokos lejtőn megy fel, önállóan közlekedik, felvételeket készít a szőlőnövényről és elemzi is azokat. A vinbot-é a jövő a szőlészetben?

Egy hatvan hektáros szőlőbirtokon tesztelték a kutatók Portugáliában a "vinbot" névre keresztelt önjáró robotot, amely egy európai kutatási projekt eredménye. A robot érzékelőrendszerével képes koordinálni és pozicionálni magát, közlekedik a szőlőben és adatokat is gyűjt például a fürtök érési állapotával kapcsolatban. Ehhez kamerájával készít felvételt a növényekről, egy képfelismerő rendszer segítségével pedig meg tudja különböztetni a leveleket a gyümölcstől. Ez alapján

90 százalékos pontossággal becsléseket ad a várható termésmennyiségre vonatkozóan.

Az adatokat egy felhőben osztja meg és térképen is jelöli a birtok különböző részeinek hozamát.

A próbaüzem Portugáliában zajlott, mert itt azt is tudták tesztelni, hogyan mozog a robot nehéz terepviszonyok között, az ott jellemző egyenetlen területeken és meredek domboldalakon. A vinbot jól vizsgázott, negyvenöt fokos lejtőn is képes felmenni, így segítségével nehezebb terepen is azonosítani lehet a megfelelő zónákat.

A robot kereskedelmi árát körülbelül harmincezer euróra becsülik, a fejlesztési és tesztelési munkálatok várhatóan még 2-4 évet vesznek igénybe; ezután kerülhet piacra a vinbot. A fejlesztő csoport reményei szerint a robot segítséget nyújt majd a borászoknak, hogy évről évre felmérjék minden egyes tőke hozamát, illetve azt, mennyi és milyen minőségű termést hoznak. A robot működésével óriási adatbázis jön létre, de azért – teszik hozzá a kutatók – nem árt, ha a szőlész-borászok nem mondanak le saját megfigyeléseikről sem.

agrotrend.hu / boraszportal.hu

Fotó: Pixabay

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.