2022.10.04., kedd , Ferenc

Fenntarthatóság

2019. február 06. szerda • 16:25

Felszín alatti vízhiány veszélyezteti a jövőbeli hozamokat

A csökkenő víztározók hosszú távon negatívan befolyásolják a mezőgazdasági termelést, különösen a világ száraz földrészein.

Az elkövetkező 100 évben a világ talajvízkészletének alig a felét lehet szinten tartani, és az aszályos időszakok után teljesen feltölteni. Ezt ismertette tanulmányában egy kutatócsoport, melynek munkájában a trópusi tengeri ökológia Leibnizi Központja (ZMT) és a Cardiffi Egyetem is részt vett - írta a Top Agrar.


A vizsgálathoz a felszín alatti vizeken alapuló számítógépes modelleket használtak - fotó: pixelio.de

A víztározók némelyike alkalmazkodhat az éghajlattal kapcsolatos változásokhoz a megadott időszakon belül. Viszont azokban a régiókban hosszabb az alkalmazkodási fázis, ahol a talajvízszint érzékenyen reagál a vízellátás változására. Főleg a száraz területek vannak gondban.

A kutatók ezért azt tanácsolják, hogy az alkalmazkodási stratégiáknak figyelembe kell venniük a talajvízrendszerek „hidraulikus memóriáját”.

Habár ez számos régióban enyhítheti az éghajlatváltozás vízkészletekre gyakorolt hatását, ugyanakkor a folyókra és a felszín alatti vízfüggő ökoszisztémákra olyan hatással is lehet, amely nem azonnal észlelhető.

A tudósok szerint a mai klímaváltozások következményei a világ legtöbb régiójában csak 100 év után jelentkeznek.

A ZMT kutatói, illetve Nils Moosdorf és dr. Mark Cuthbert a Cardiff Egyetemről ezért „ökológiai időzített bombáról” beszéltek, mivel az éghajlatváltozásnak a felszín alatti vizek feltöltésére gyakorolt összes most fellépő következménye csak hosszú idő múlva fogja kifejteni a hatását a folyóvizek és a vizes élőhelyek alapvető vízszállítására.

A csapadékvíz szűrésének folyamata és a mélyebb földrétegekben történő összegyűlése a régióktól függően akár évszázadokig is tarthat. A készleteket már ma veszélyezteti a gyorsan növekvő népesség és az ehhez kapcsolódó élelmiszertermelés fokozódását.

A tudósok az "Nature climate change" című folyóiratban tették közzé eredményeiket.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.