2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Fenntarthatóság

2021. október 07. csütörtök • 08:28

160 milliárd forint erdőfejlesztésre, fásításra

Az agráriumon belül kiemelten fontos szerepe van az erdőgazdálkodásnak, ezért csak erdőtelepítésre 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást az Agrárminisztérium, döntő többségét az elmúlt két évben - mondta Feldman Zsolt szerdán egy csévharaszti sajtótájékoztatón.

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy az erdők szerepe megkerülhetetlen a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésében, ezért is örvendetes, hogy az elmúlt két évben  a gazdálkodók körében élénkült az érdeklődés az erdőtelepítés iránt. Eddig mintegy 4000-en nyújtottak be e célra pályázatot, közülük mintegy 3600-en nyertek, csak az utóbbi egy hónapban 36 milliárd forint értékben hagytunk jóvá nyertes pályázatokat. A gazdasági, jóléti és környezeti szempontok okán, a kiemelt erdészeti tevékenység támogatására az agrártárca összesen 13 jogcímen írt ki pályázati felhívást a Vidékfejlesztési Program keretében.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas területek erdősítése annyira népszerű, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel a tárca a pályázatok határidejét 2022 végéig meghosszabbította és 2023-ban is lehet majd támogatásért jelentkezni. A támogatási lehetőségek nemcsak új erdő telepítésére, de meglévők minőségének javítására, erdő-környezetvédelmi tevékenységekre és az erdőkben keletkezett károk  helyreállítására is szolgálnak. Cél, hogy az ország területének 22 százalékát borító erdők területe 2030-ra 27 százalékra növekedjen - tette hozzá.

Fotó: Vermes Tibor

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a pandémia időszaka fokozottan ráirányította a figyelmet az erdők sokoldalú szerepére. A bezártság, az utazási korlátozások kényszerében több millióan keresték fel erdeinket. A klímaváltozás káros hatásainak mérséklése mellett így megerősödött az erdők egészségvédelmi szerepe is - mondta. A fával borított területek gyarapítása során fontos cél, hogy a klímaváltozásnak ellenálló, ökológiailag stabil erdők létrejöttét segítsük. Ezért a Vidékfejlesztési Programban megerősítették és kiterjesztették az erdei biodiverzitás növelését szolgáló támogatási elemeket, melyek sikerét jól mutatja, hogy az új erdőtelepítések több mint felét őshonos fajokkal, elsősorban tölggyel valósították meg a gazdák - emelte ki az államtitkár.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.