2020.02.20., csütörtök , Aladár,Álmos

Fenntarthatóság

2018. október 24. szerda • 11:41

2020-ra megoldódnak Törökszentmiklós és Jászkarajenő szennyvíz gondjai

Milliárdos fejlesztéssel kezelik a település szennyvízhálózatát.

A Széchenyi 2020 program keretében, döntően európai uniós finanszírozással fejlesztik Törökszentmiklós szennyvízhálózatát, Jászkarajenő pedig komplett elvezető tisztító rendszert kap; a beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon (KEHOP) belül 3,534 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást élvez - közölte a Földi György Dániel, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. projektmenedzsere.


A beruházás összköltsége közel 3,8 milliárd forint - illusztráció: Székelyhidi Balázs

Tájékoztatása szerint a projekt keretében a 23 ezer lakosú Törökszentmiklós eddig még nem csatornázott részeit bekapcsolják a meglévő szennyvízelvezetési rendszerbe, valamint a Szolnok megyei kisvároshoz tartozó 3 településrészen

  • Óballán,
  • Surjányban és Szakállason

kiépítik szennyvízelvezető rendszert.

Emellett fejlesztik a tisztítótelepet, hogy a későbbiekben megnövekedő szennyvízmennyiséget képes legyen befogadni.

Megoldják a keletkező iszap víztelenítését is, mivel annak elhelyezése a térség mezőgazdasági területein nem lehetséges, elszállítása pedig költséges

A beruházás másik "ágán" a Pest megyei Jászkarajenőn a szennyvízcsatorna-hálózat és egy szennyvíztisztító telep kiépítése valósul meg, miután a több mint 2600 lelkes település eddig híján volt ezen infrastrukturális elemnek.

Az egyéni szennyvíztárolók, szikkasztók megszüntetésétől és a hálózatba kapcsolt szennyvízelvezetéssel a környezet állapotának jelentős javulását várják. A projekt során a település teljes lakossága részére biztosítják a szennyvízcsatorna-hálózat igénybevételének lehetőségét a környezetterhelés és a lakossági rezsiköltség csökkentése érdekében.

A beruházás összköltsége közel 3,8 milliárd forint

amelyből az európai uniós támogatás több mint 3,5 milliárd forint, a fennmaradó rész hazai finanszírozású. A kivitelezési munkák a tervek szerint 2020. júniusáig tartanak, a projekt lezárására várhatóan 2020. júliusában kerül sor.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.