2019.08.18., vasárnap , Ilona

Fenntarthatóság

2019. január 17. csütörtök • 13:15

2,2 milliárd forintból újul meg a homokhátsági települések hulladékgazdálkodása

Uniós támogatással fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszereket, amelyeknek célja, hogy a csomagolási hulladékot 90 %-ban szelektíven gyűjtsék vissza.

Szegedtől függetlenül önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoz létre a Mórahalmi és a Kisteleki járás 16 települése, valamint Domaszék és Szatymaz, a beruházást 2,2 milliárd forint uniós támogatás teszi lehetővé - közölte a mórahalmi polgármester csütörtökön a homokháti városban.


Nógrádi Zoltán: Szemléletformáló és ismeretterjesztő kampány is indul - fotó: 24.hu

Nógrádi Zoltán a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón elmondta, az érintett települések azért váltak ki a szegedi hulladékgazdálkodási rendszerből, mert annak fejlesztése nem vette figyelembe a térség speciális igényeit.

- A 2020 végére megvalósuló, 2,5 milliárd forintos összköltségű beruházás mintegy 35 ezer embert érint

- tudatta a politikus. Hozzátette: idén a projekt előkészítése zajlik, a beszerzések jövőre indulnak.

A térségben jelentős a tanyán élők aránya, ezért olyan szállító járműveket is vásárolnak, melyek alkalmasak a dűlőutakon történő szállításra. A mezőgazdaságban fontos a kertészeti kultúrák szerepe, ezért magas a zöld hulladék aránya, így bővítik ennek gyűjtését, emellett külön rendszert alakítanak ki az üveghulladékok újrahasznosítására is - közölte a polgármester.

A településeken "három kukás" rendszer működik majd, a háztartások külön gyűjtik

  • a kommunális,
  • a szelektív, és a zöld hulladékot.

- Kisteleken a zöld hulladék kezelésre, Mórahalmon pedig az újrahasznosítható hulladék válogatására alakítanak ki önálló telephelyet - mondta Nógrádi Zoltán.

A pályázat fontos célkitűzése az is, hogy a településeken keletkező csomagolási hulladékot 90 %-ban szelektíven gyűjtsék vissza.

- Ennek érdekében szemléletformáló és ismeretterjesztő kampány is indul - tudatta a politikus.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.