Fenntarthatóság

Innováció

544,22 millió forintból készül az új vízanalitikai rendszer

A koncepció újítása, a közvetlen és immunfluoreszcens, valamint a lézeres spektroszkópiai mérési eljárások ötvözése.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) vezetésével megalakult konzorcium 544,22 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Nemzeti versenyképességi és kiválósági program” című pályázati kiíráson – olvasható a központ közleményében.


A projekt a NAIK vezetésével zajlik – illusztráció: hfbk-dresden.de

A „Komplex vízminősítést in situ megvalósító, közvetlen és immunfluoreszcencián, valamint optikai és lézeres plazma-színképelemzésen alapuló, moduláris, érzékelő- és műszercsalád kifejlesztése, továbbá az alkalmazási területek kutatása” című projekt megvalósítását 2017 februárjában kezdték meg.

A projekt célja új vízanalitikai rendszer kidolgozása természetes és mesterséges vizek vízminőségének

  • komplex,
  • szisztematikus és fő paramétereiben

in situ minősítését és monitorozását lehetővé tevő, modulrendszerű, az egyes monitorozási pontokon jelentkező célfeladatokra egyedileg konfigurálható mérőműszer-család kifejlesztésével, élővizekben alkalmazható mintavevő eszközök kialakításával, illetve a vizsgált vizes élőhely ökológiai jellegzetességeihez való adaptálásával.

A koncepció újdonság tartalma a közvetlen és immunfluoreszcens, valamint a lézeres spektroszkópiai mérési eljárások ötvözése, továbbá a legkorszerűbb optikai, fotonikai eszközök alkalmazása.

A műszercsaláddal széles körben lehetővé válik egy konkrét vízminőségi probléma vagy akár katasztrófahelyzet kialakulása esetén a kérdéses szennyezők mérését optimálisan, minimális ráfordítás mellett megvalósító monitorozó eljárás gyors telepítése és üzemeltetése.

A projekt konzorciális kereteiben közös kutatást és fejlesztést valósít meg

  • a NAIK Környezettudományi Kutatóintézete és Élelmiszertudományi Kutatóintézete,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika Tanszéke,
  • a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete,
  • az Izotóp Intézet Kft. és az Optimal Optik Kft.

A műszercsalád újdonságtartalmát a közvetlen és immunfluoreszcencián alapuló mérési elvek és technikák, valamint az optikai és a lézeres spektroszkópia együttes, moduláris alkalmazása adja.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból megvalósuló projekt eredményeképpen olyan módszertani fejlesztés valósul meg, amelyben a gerjesztéses fluoreszcencia mérésével a legfontosabb vízkémiai alapparaméterek és egyes szerves mikroszennyezők jelenléte egyetlen műszerben párhuzamosan mérhetők.

A fejlesztés révén számottevően bővül a hazai víztudományi kutatás eszköztára, mely egyebek között a felszíni vizeink szennyezettségi állapotának pontosabb nyomon követését teszi lehetővé.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés