2019.08.21., szerda , Sámuel,Hajna

Fenntarthatóság

2018. február 16. péntek • 10:13

A bécsi ökogazdálkodás példa lehet

Az osztrák főváros ökogazdaság-politikája alapján a környezetbarát termeléssel előállított élelmiszerek felvásárlásával a város már több mint húsz éve segíti a helyi bioüzemeket.

Párizsban megalakult egy környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés, az úgynevezett „Organic Cities Network Europe “, melynek létrehozása során példaként Bécs ökogazdaság-politikája szolgált. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja a városban élő állampolgárok életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével.

fotó:123rf

Az úgynevezett "Organic Cities Network Europe" szervezet alapító tagjai közé olyan európai nagyvárosok tartoznak, mint például Párizs, Piemont és környéke, Milánó, Nürnberg, Poreč és a példaként szolgáló Bécs - írta a Turizmus Online.

A biogazdálkodást serkentő együttműködésben résztvevő nagyvárosok célja a lakók elsőosztályú, hazai ökogazdálkodásból származó gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve textil- és építőanyagokkal való ellátása.

A közös megállapodás szerint a partnervárosok arra törekednek, hogy a regionális és helyi élelmiszeráruházláncok polcain még több bioélelmiszer legyen megtalálható, ezáltal is növelve a bioáruk versenyképességét az európai piacon.

További célkitűzésként a környezetbarát termelési szektor bővítése és az új munkahelyek megteremtése az ágazatban, valamint az öko és méltányos kereskedelemből (fair trade) származó termékek, mint például kozmetikumok és textíliák előállításának támogatása szerepel.

Josef Taucher, a bécsi közgyűlés tagja szerint a bioélelmiszerek aránya az óvodákban 50%, a kórházakban pedig 30%. Bécsben mindösszesen 1.000 hektárnyi területen termelnek elsőosztályú, bio minősítéssel ellátott burgonyát, gabonaféléket, kukoricát, borszőlőt és zöldségeket.

A bécsi ökogazdálkodás stratégiájának sikere a bécsi önkormányzat erdő- és mezőgazdalkodási ügyosztályának és az ökológiai kutatásokat végző „Bio Forschung Austria” együttműködésének köszönhető. Az intézet elmúlt húsz évben végzett kutatásai elsősorban a talajtermékenység vizsgálatát és elemzését ölelték fel, melynek révén széles körben terjedt el például a biokomposzt használata.

Ez Magyarországon még várat magára.

agrotrend.hu / turizmusonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.