2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Fenntarthatóság

2017. augusztus 06. vasárnap • 15:55

A bialowiezai fakivágásoknál fontos szempont a közbiztonság

A lengyel hatóságok csak ott alkalmaznak erdőt védő intézkedéseket a bialowiezai ősrengetegben, ahol azok összhangban vannak a közbiztonsággal - hangsúlyozta Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter egy interjúban, arra a kérdésre válaszolva, hogy Lengyelország eleget tesz-e annak az európai uniós követelésnek, hogy ne folytasson fakivágásokat a területen.

A miniszterrel a Rzeczpospolita című napilap készített interjút azzal összefüggésben, hogy az Európai Unió Bírósága múlt pénteki határozatában a bialowiezai fakivágások azonnali leállítására szólította fel Varsót. Az Európai Bizottság szerdán arra hívta fel Lengyelországot, hogy tegyen eleget a bíróság határozatának. Az uniós hatóságok véleménye szerint az ősrengetegben folyó lengyel tevékenység ellentmond a természet megóvását célzó törvényeknek, és veszélyezteti az UNESCO világörökségének részét képező erdőség biztonságát.

A Bialowieza-erdő - Fotó: AFP/Ludmila Mitrega

A miniszter rámutatott: az uniós bíróság kimondta, hogy

Lengyelországnak "joga és kötelessége" úgy folytatni az erdőállomány megóvását célzó intézkedéseket, hogy a közbiztonság ne sérüljön.

Jan Szyszko aláhúzta: tárcája, valamint a bialowiezai erdő nem szigorúan védett részeit gondozó állami erdészet "csupán olyan tevékenységet folytat, amelynek célja a közbiztonság megőrzése". Ezzel annak a veszélynek az elhárítására utalt, amelyet a szúbogár által megtámadott erdőben kidőlő fák jelentenek a látogatóknak.

A bialowiezai rengetegben folytatott védőintézkedések nemcsak faritkításból állnak

- magyarázta Szyszko, kifejtve, hogy ez többek között a szúbogár elszaporodása előtti állapotok megközelítését is célozza. Megerősítette:

az erdő nem szigorúan védett részeinek egyharmadában úgy járnak el, ahogyan ezt az Európai Bizottság és a környezetvédők javasolják, vagyis nem nyúlnak a faállományhoz, a terület kétharmadán viszont óvintézkedéseket vezetnek be. Ennek célja az, hogy összehasonlíthassák a két módszer eredményeit.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne Lengyelország, ha eljárása miatt bírságot kellene fizetnie, Szyszko úgy válaszolt: "az egész világ példát vehet a bialowiezai ősrengeteg gondozásáról, amelyben más országokban kipusztult fajok élnek (...), hiszen Lengyelország megfelelően kezeli természeti kincseit, magas szintű a mezőgazdasága, vadászata, erdészete".

"Jöjjenek csak olyan uniós képviselők, akik teljes jogú partnerei lesznek az ősrengetegben dolgozó szakembereimnek" - jelentette ki Szyszko, utalva az európai tisztségviselőkből álló, a helyszínre korábban látogató küldöttség összetételére. "Olyanok, akik az erdészet területén dolgoznak, nem pedig három olyan szakértő, akik közül egy szociológus, a másik költő, a harmadik pedig nem sokat tud a természetről" - tette hozzá.

Bölények a Białowieża-erdőben - Fotó: Biosphoto / David Allemand

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország tartja-e magát ahhoz, amit az uniós bíróság a fakivágás felfüggesztésére vonatkozóan elrendelt, Szyszko úgy válaszolt:

"a védőintézkedéseket csak ott alkalmazzák, ahol összhangban vannak a közbiztonsággal",

vagyis közvetve arra utalt, hogy a fakivágások az erdő egyes részein folytatódnak.

Visszafordíthatatlan, mintegy 754 millió eurónak megfelelő kárt okozna a bialowiezai őserdőben folytatott faritkítás leállítása - jelentette ki a lengyel környezetvédelmi tárca abban a levélben, amellyel az Európai Bizottság korábbi kifogásaira válaszol. Lengyelországnak péntek éjfélig kell válaszolni a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárás keretében megfogalmazott brüsszeli kifogásokra. A lengyel fél úgy értékeli, hogy a faritkítás leállítását elrendelő előzetes intézkedés mellett nem lehet az ügy sürgősségével érvelni, mert Brüsszel a kötelezettségszegési eljárás korábbi szakaszaiban nem sietett.

A bialowiezai ősrengeteg lengyelországi és fehéroroszországi részén az utóbbi években megszaporodott a szúbogár, ezt mindkét országban a kidőlt fák eltakarításával és faritkítással is kezelik. Az erdő kisebb területén létesített, az eredeti őserdő maradványait is magában foglaló nemzeti parkot továbbra is érintetlenül hagyják. A környezetvédő csoportok szerint fakitermelés is zajlik, ők az alkalmazott óvintézkedéseket feleslegesnek és károsnak tartják.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.