2023.02.01., szerda , Ignác

Fenntarthatóság

2021. október 24. vasárnap • 11:13

A briteknél már a tengeri halak feldolgozása is akadozhat

Az Egyesült Királyság legnagyobb, tenger gyümölcseinek feldolgozója azzal fenyegetőzik, hogy leállítja az Atlanti-óceán északkeleti részéből származó halak beszerzését, ha a part menti államok - köztük az Egyesült Királyság és az EU országai - nem jutnak megfelelő megállapodásra a populációk kezeléséről még ebben a hónapban.

A Young's Seafood csatlakozott a Tesco, a Co-op, a Princes, az Aldi, az Asda, a Waitrose, a Marks & Spencer és más kiskereskedők és beszállítók csapatához - írja az Origo. Ezek a cégek

SÜRGŐS INTÉZKEDÉSEKET KÖVETELNEK A BRIT MINISZTEREKTŐL A MAKRÉLA-, HERING- ÉS KÉK TŐKEHALÁLLOMÁNYOK FENNTARTHATÓBB FELDOLGOZÁSA ÉRDEKÉBEN.

Az Atlanti-óceán északkeleti részén halászó államok már több mint egy évtizede nem tudnak a tudósok által meghatározott fenntartható határértékeknek megfelelő kvótákban megállapodni. Ennek eredménye mindhárom populáció (makréla, hering és kék puha tőkehal) csökkenése. A fogások 2015 óta összességében 4,8 millió tonnával haladták meg a fenntartható határértékeket. A Young's Seafood szerint a part menti államok, köztük Norvégia, Izland, Oroszország és a Feröer-szigetek között a fogási kvótákról folyó viták "veszélyeztetik" az értékes halállományok egészségét, és "arra késztetik a vállalkozásokat, hogy felemeljék szavukat" a kérdésben.

Fotó: Origo

A VÁLLALAT LEVÉLBEN FORDULT A MAKRÉLÁT HALÁSZÓ ORSZÁGOKHOZ, AMELYEK EZEN A HÉTEN TALÁLKOZNAK LONDONBAN, HOGY MEGÁLLAPODJANAK A HÁROM POPULÁCIÓ KÖZÖS ÁLLOMÁNYGAZDÁLKODÁSÁRÓL,

és sürgette őket, hogy "tegyék félre a nemzeti érdekeiket", és állapodjanak meg a fenntartható intézkedésekben. A levél a tudományos szakvélemények követésére, hosszú távú gazdálkodási tervek elfogadására és vitarendezési mechanizmusok alkalmazására szólította fel a tárgyalóasztalhoz ülő feleket.

"A Young's Seafood úgy véli, hogy a kvóták egyoldalú megállapítása elfogadhatatlan veszélyt jelent a közös állományú halászatra, az érintett part menti államoknak támogatniuk kell az ICES [Nemzetközi Tengerkutatási Tanács] szakvéleményével összhangban lévő, a teljes kifogható mennyiségre vonatkozó megállapodás megkötését, és törekedniük kell egy hosszú távú, tudományos alapokon nyugvó gazdálkodási megállapodásra" - áll a vállalat közleményében.

A vállalat alapító tagja az Észak-atlanti nyílt tengeri fajok érdekvédelmi csoportnak (NAPA), amely 50 kiskereskedő és beszállító közel 250 milliárd eurós vásárlóerőt képviselő koalíciója. Csak ebben az évben az Atlanti-óceán északkeleti részén a makrélára, az atlanti-skandináv heringre és a kék puha tőkehalra vonatkozó kvótákat 41 százalékkal, 35 százalékkal, illetve 25 százalékkal a tudományosan javasolt határértékek fölött állapították meg. Az éghajlati válság hatására a halállományok eloszlása eltolódott, emiatt minden ország saját önös érdekei szerint egyoldalúan határozta meg a kvótákat.

agrotrend.hu / Origo

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.