Fenntarthatóság

Innováció

A fenntartható élelmezési rendszer fontosabb, mint valaha

A fenntartható élelmezési rendszer közügy, amely a koronavírus-járvány alatt fontosabb lett, mint valaha – fogalmazott köszöntőjében Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az élelmezési csúcstalálkozó nemzeti dialógusának online eseményén.

Az õsszel New Yorkban megrendezendõ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója elõtt az Agrárminisztérium Nemzeti Dialógust hívott életre, melynek célja, hogy ösztönözze a nemzetek kapcsolódását a fenntartható élelmezési rendszerekhez, támogassa az elképzelések kidolgozását, elõsegítse a jó gyakorlatok megosztását. A virtuálisan megrendezett eseményen Juhász Anikó, az agrártárca helyettes államtitkára mellett az ITM és a NÉBIH egy-egy szakembere is felszólalt.

Bencsik Dávid helyettes államtitkár a fenntartható élelmezési rendszerek jelentõsége mellett érvelve elmondta, hogy az biztosítja az egészséges étrendet és tápláló élelmiszerekhez való hozzáférést, garantálja az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi gazdasági szereplõjének méltányos kezelését, valamint csökkenti az élelmiszer-pazarlást, egyúttal hozzájárul az ENSZ 2030-ig tartó idõszakra vonatkozó fenntartható fejlõdési célok eléréséhez is. Az elsõsorban gondolatébresztõ, figyelemfelkeltõ, információcserére szolgáló rendezvény kapcsán a helyettes államtitkár összefogásra kérte a társminisztériumokat, egyetemeket, kutatóintézeteket. A helyettes államtitkár a program magyar koordinátoraként a hazai álláspont kialakítása mellett kezdeményezni fogja a V4-tagállamok szempontjainak közelítését is.

Fotó: Agrárminisztérium

Juhász Anikó, az Agrármisztérium agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára „Magyarország és a V4-tagállamok részvétele a fenntartható élelmiszerrendszerekkel kapcsolatos uniós kutatásokban. Hogyan vonjuk be a fogyasztókat?”  címmel megtartott hozzászólásában kifejtette: a V4 országok kedvezõ természeti adottságai jó alapot adnak az élelmiszerellátás kihívásainak megválaszolásához. Ugyanakkor, mint mondta, további érdemi lépések szükségesek egy sokkal fenntarthatóbb, takarékosabb és hatékonyabb rendszer kialakítására.

Juhász Anikó hozzátette: a magyar kezdeményezésre létrejött BIOEAST együttmûködés kertében 5 szakértõi munkacsoport térképezi fel egy-egy adott területen a kihívásokat, illetve tesz javaslatot olyan kutatási témák megvalósítására, melyek a régió országai számára segítséget jelenthetnek a helyes, tényadatokon alapuló válaszok megfogalmazásához. Kedvezõ fejleményként értékelte, hogy a régió számára a BIOEAST együttmûködés érezhetõen komoly lökést ad a régiós kutatási igények és lehetõségek megjelenítéséhez.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának növelésére a Horizont Európa keretprogram is nagy hangsúlyt helyez. A kutatási eredmények közvetlen szemléletformáló hatásúak, hiszen tényeket közölnek, amelyek az egyéni döntések következményeire is élesen rámutatnak. A táplálkozási szokásaik kialakításához a fogyasztók láthatóan egyre intenzívebben igénylik az olyan információkat, adatokat, amelyek a különbözõ élelmiszerek egészségügyi és környezeti összefüggéseit mutatják be – fogalmazott Juhász Anikó.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés