2023.02.01., szerda , Ignác

Fenntarthatóság

2022. április 27. szerda • 16:30

A fészkelő baglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelőállományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az egyesület legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét januárban. A szervezet az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést.

Fotó: Pixabay

 

Most a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelőállománya felmérésében tudnak segíteni az emberek - közölte az egyesület szerdán az MTI-vel.

A fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, ehhez ugyanis a madarakat nem kell látni. A felmérés lényege, hogy az esti, szürkületi órákban figyelni kell a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját, amely megismerhető a https://www.xeno-canto.org/403460 oldalon.

Ha bárki hallotta vagy látta a fiókákat, esetleg az etető szülőket, a felhívás honlapoldaláról - https://www.mme.hu/erdei-fulesbagoly-feszkeloparok-felmerese-marcius-julius - letölthető elektronikus űrlap kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

 

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.