FÓKUSZBAN

Az ünnepi pillanatokra a gazdásztársadalomnak is szüksége van!

Az ünnepi pillanatokra a gazdásztársadalomnak is szüksége van!

Immár ötödik alkalommal kerül kiírásra Az Év Agrárembere

KÜLÖNLEGES AJÁNLAT: akcióban a 110 LE-s Massey Ferguson 5711 GLOBAL

KÜLÖNLEGES AJÁNLAT: akcióban a 110 LE-s Massey Ferguson 5711 GLOBAL

Az importőr Austro Diesel az MF 5700 GLOBAL széria esetében

ŐSZI BÚZA EREDMÉNYEK HUMINISZ TECHNOLÓGIÁVAL - A 2017-2018. ÉVI SZEZONBAN

ŐSZI BÚZA EREDMÉNYEK HUMINISZ TECHNOLÓGIÁVAL - A 2017-2018. ÉVI SZEZONBAN

A 2017/2018. évi szezonban az őszi búza terméseredmények

Fenntarthatóság

2018. október 11., csütörtök • 16:25

A flexitáriánus étrend menthet meg a klímaváltozástól

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszerének számos negatív hatása van: nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, felemészti az ivóvízkészleteket és szennyezi a környezetet a túlzott nitrogén- és foszforhasználattal - írja a BBC hírportálja.


Sokat javítana a helyzeten a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás - fotó: Pixabay

Mivel 2010 és 2050 között várhatóan növekedni fog a bolygó lakossága és az emberek jövedelme, ezért ezek

a negatív hatások 50-90%-kal is nagyobbak lehetnek, ami már túlmutatna a bolygó "teherbíró-képességén", hacsak az emberiség nem teszi meg a szükséges intézkedéseket

- vélekednek a tudósok.

Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy ennek veszélyét nem lehet csupán egyetlen változtatással elhárítani, a három kulcslépést együtt kell megtenni. A tanulmány vezető szerzője, Marco Springmann szerint az egyik ilyen kulcslépés a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrend elsajátítása lenne.


Hetente egyszer elegendő lenne vörös húst enni - fotó: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

- Van, aki mediterránnak hívja, mi flexitáriánusnak. A húsok közül csak a halat fogyasztó, a tojást és tejterméket megengedő vegetáriánus és a szigorúan növényi vegán idéták helyett mi a legkonzervatívabb, húst is tartalmazú étrendet válaszottuk, de ebben is csak hetente egyszer szerepel vörös hús - mondta a tudós.

Amennyiben az emberiség erre az étrendre térne át, azzal több mint felére csökkenne a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.

A kutatók szerint a mezőgazdasági termelést is át kellene alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények termesztése, valamint a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás.

A tanulmány szerint az élelmiszerhulladék felére csökkentésével további 16%-kal lehetne visszaszorítani a mezőgazdaság környezetre ártalmas hatásait.

- Egy tízmilliárdos népesség etetése nem lehetetlen dolog, amennyiben megváltoztatjuk az étkezési és élelmiszertermelési szokásainkat - mondta Johan Rockström, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.