2023.02.03., péntek , Balázs

Fenntarthatóság

2020. április 22. szerda • 09:38

A Föld Napján a környezettudatosság van a fókuszban

Ötven évvel ezelőtt 1970-ben tartottak meg először a Föld napját az Egyesült Államokban a környezettudatosság fontosságára fókuszálva. 1990-től pedig április 22-e a Föld Nemzetközi Napja lett, amelyről a glóbusz valamennyi országában megemlékeznek.

A WWF kétévente megjelenő Élő Bolygó Jelentése szerint jelentős a fajok számának csökkenése: 1970-től napjainkig a gerinces fajok populációi 60 százalékkal csökkentek (a trópusokon pedig nem kevesebb, mint 89 százalékkal). Ez idő alatt a vizes élőhelyek 35 százaléka eltűnt. A kimutatások szerint 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő tűnt el a Földről, s igen drasztikusan csökken a termőterületek mérete, minősége, melyek jelentős részét a beépítések, s a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztések okozzák - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: piqsels.com

Fontos tehát, hogy figyeljük és óvjuk azt a rendszert, melynek részeként élünk, tevékenykedünk. A jelzések felhívják a figyelmet arra is, hogy nem szabad túlfogyasztanunk a Föld energiaforrásait, hiszen csak ez az egy bolygónk van, és egyes kimutatások szerint a természet évente 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt számunkra többek között termőtalaj, élelmiszer, friss víz és tiszta levegő formájában.

Túlfogyasztás esetén a természeti értékek veszélybe kerülnek. Nem mindegy tehát, hogyan bánunk a természettel, a környezetünkkel. A fenntarthatóság minden szereplő számára kihívás, azaz a magánembereknek, a döntéshozóknak és a vállalatok vezetőinek egyaránt.

További részletek itt.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.