2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Fenntarthatóság

2018. július 04. szerda • 10:51

A gólyatöcs, a gulipán vagy a nagy póling legyen az év madara?

Július 23-ig lehet megszavazni, hogy melyikük legyen a befutó.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát a lakosság segítségével, így idén is várják a szavazatokat a szervezet honlapján - közölte az MTI.


A gólyatöcs egy fekete-fehér színű, hosszú lábú, egyenes csőrű parti madár - fotó: Orbán Zoltán

A gólyatöcs egyedei a kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva vagy egyesével költenek. Magyarországon rendszeresen fészkel, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár. Fészke kis talajmélyedés, amelybe növényi törmelékeket hord.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló faj, Afrikában telel.


A gulipán felfelé hajló csőrével tűnik ki a parti madarak közül - fotó: Orbán Zoltán

Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén, a talajon költ. A gulipán kis számban ugyan, de rendszeresen Magyarországon fészkelő faj, jellemzően a Kiskunság szikes tavain, de az Alföldön és a Dunántúlon is megfigyelhető.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Magyarországi állománya a csapadékviszonyok függvényében ingadozik, 100-850 párra tehető. Csőre speciális táplálkozásmódjához idomult, a víz színén oldalirányban kaszálva apró rovarokat, rákokat szűr ki a sekély vízből. A hazai állomány fennmaradását a szikesek rekonstrukciója és megfelelő kezelése biztosíthatja. Vonuló faj, a telet a mediterráneumban és Afrikában tölti.


A nagy póling a legnagyobb termetű hazai parti madár, csőre feltűnően hosszú, lefelé hajló - fotó: SZilágyi Attila

A nagy póling Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ, fészkelő állománya csak 20-60 párra tehető. Fészkét a vizenyős élőhely szárazabb foltjain, főleg száraz fűből építi.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Hosszú és hajlott csőrével képes mélyen az iszapba és a laza talajba nyúlva férgeket és egyéb apró gerinctelen zsákmányállatokat keresgélni. Magyarországi állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével biztosítható. A másik két jelölthöz hasonlóan a nagy póling is vonuló faj, Afrikában és Ázsia déli részén telel.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.