2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Fenntarthatóság

2022. november 28. hétfő • 15:12

A hajnalmadár - mint egy trópusi pillangó

Azzal a kijelentéssel valószínűleg kevesen vitatkoznak, hogy a hajnalmadár az egyik legszebb téli madárvendégünk. Röptében, kivillanó kárminpiros tollaival valóban trópusi pillangókat idéz, de meglátni csak ritkán lehet.

A hajnalmadár igazi hegyvidéki madár, általában ezer méteres magasság felett költ, az Alpokban, a Kárpátok magasabb hegyeiben, Dél-Európában és Ázsia bizonyos részein - írta a Turista Magazin. Mesterien mozog a meredek sziklafalakon, fészkét is sziklafalak repedéseibe, üregeiben építi. Nálunk is ilyen, költőhelyéhez hasonló adottságokkal rendelkező telelőhelyet keres, csak alacsonyabb magasságokban.

Ősszel és télen sziklafalakon, várfalakon, felhagyott bányákban- például a Badacsony oldalában vagy a budapesti Róka-hegyi kőfejtőben – is feltűnhet, ahogy a repedésekből szedegeti a megbújó pókokat, rovarokat. Az alábbi videóban, amit Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője készített egy badacsonyi "hajnalmadár-expedíció" képeit láthatjátok.

A hajnalmadár ritkán a városokban is lehet megfigyelhető, látták már például az esztergomi bazilikán, a pannonhalmi apátságon, sőt lakótelepek panelházain is. 

agrotrend.hu / Turista Magazin

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.