2022.10.03., hétfő , Helga

Fenntarthatóság

2017. július 05. szerda • 11:38

A hét témája: Nélkülözhetetlen a termőföld szakszerű gondozása

Az éghajlatváltozás következtében megbízhatatlanná vált csapadékeloszlás mellett hosszútávon nagyban befolyásolja a sikerességet az, hogyan bánnak a termőtalajjal a gazdák. 

A talaj összetétele minden szántóföld esetében nagyon különböző lehet. Előnyt jelenthet, hogy az agyag négyszer annyi vizet képes tárolni, mint a homokos talaj, de nagy esőzéskor a felgyülemlett pangó vízben a gyökerek megfulladhatnak - írja a the guardian.

A vízmegtartóképesség egyik fontos alappillére a talaj szervesanyag tartalma - fotó: 123rf

Az agyagos talaj hajlamosabb összetömörödni a mezőgazdasági gépek súlya alatt. A jó szerkezetű és összetételű talaj a legideálisabb, de legyen bármilyen is az összetétele, a gazdának oda kell figyelniük a legfontosabb termesztő eszközükre: a talajra.

Főként a szárazabb területeken javítani kell a termőföld víztartó képességét.

Még a beállt kultúra esetén is bekövetkezhet a hervadáspont, mikor a talajban hozzáférhető csapadék több mint fele elhasználódik.

Egyre több gazdaság termőföldje kizsigerelt, műtrágyázott, és tápanyagban szegény, nem ritka, hogy egyes területeken mindössze 0,5% a talaj szervesanyag-tartalma, pedig az ideális 3% körüli érték lenne. Pedig a termények fejlődése jelentősen jobb magasabb szervesanyag-tartalom mellett.

Ezen a ponton látszik igazán, hogy a biogazdáknak előnyük származik abból, hogy szervestrágyát és komposztot is alkalmaznak, és egyúttal csökkentik az árvíz okozta károkat, széndioxidot kötnek meg. 

Az idei vegetációs időszak kezdetén bekövetkezett szárazság sok termesztőt késztetett öntözésre, a biogazdáknak viszont lényegesen kevesebb vizre volt szükségük. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.