2020.05.29., péntek , Magdolna

Fenntarthatóság

2018. november 23. péntek • 14:08

A jövő tudósai, avagy a vidék jövője

A jelenben foglalkoznak a jövő kérdéseivel a Debreceni Egyetem hallgatói.

A növénytermesztéstől a biotechnológián át az etológiáig terjedő kutatási témáikról számoltak be az Agrártudományi Doktori Tanács doktori iskoláiban tanuló PhD-hallgatók a Debreceni Egyetem (DE) agrárkarán.


A doktoranduszkonferencián bejelentették: bővült a doktori iskolák köre - fotó: DE

- Az eddig az Agrártudományi Doktori Tanács (ADT) keretein belül működött Állattenyésztési- és Kerpely Kálmán Doktori Iskola ebben az évben kiegészült a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskolával, melynek vezetője egyetemünk rektora, Szilvássy Zoltán - jelentette be Pepó Péter ADT-elnök „A jövő tudósai, a vidék jövője” címmel meghirdetett tanácskozáson.

A 2018/19-es tanévben 68 PhD-hallgató folytatja tanulmányait a 3 doktori iskolában.

A magyar és külföldi doktoranduszok munkáját minden évben számos workshop és konferencia segíti. Pepó Péter professzor az eseményen felhívta a figyelmet arra, hogy 2019 februárjára a DE országos PhD-hallgatói és oktatói konferenciát szervez növénytermesztési területen.

Az idén már 17. alkalommal megrendezett „A jövő tudósai, a vidék jövője” konferencián a hagyományoknak megfelelően eddigi eredményeikről adtak számot a fiatal kutatók.

Témáik között szerepelnek például

  • a juhok endoparazita vizsgálatai,
  • a növényi biomassza vízben történő lebontása,
  • a GMO,
  • az ipari paradicsomfajták reológiai értékelése,
  • valamint a takarmánnyal adagolt szelénkiegészítők hatása a tej szeléntartalmára.

7 szekcióban összesen 52 – angol és magyar nyelvű – előadáson ismertették eddigi munkájuk eredményeit a debreceni doktoranduszok. Az Agrártudományi Doktori Tanács minden tudományos eredményt szerkesztetett közlemény formájában megjelentet angol nyelven.

agrotrend.hu / DE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.