2022.01.18., kedd , Piroska

Fenntarthatóság

2021. március 12. péntek • 15:15

A kastélyokban bújt meg a legtöbb bagoly

A Madártani Egyesület az idén is elvégezte az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyein az immár hagyományosnak nevezhető számlálást.

A madárvédők Baranyában 96 helyszínt (templomkertek, temetők, fenyőkkel vegyes utcai fasorok, parkok stb.) vizsgáltak át részletesen - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

A felderített gyülekezőhelyek száma tizenkettővel haladta meg a tavalyit, ennek ellenére mégis kevesebb baglyot figyeltek meg az önkéntesek. A nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámát ezúttal 1086 példányra becsülték, ez a szám közel húsz százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A legtöbb baglyot egyébként a szentegáti kastélyparkban (79) látták, de Babarcon (70), Mohácson (63), Kisharsányban (53), Nagybudmé­ron (51) és a pécsi köztemetőben (50) is jelentős számban gyülekeztek. Érdekességként említhető, hogy két helyen 1-1 réti fülesbagoly, egy helyen 2 gyöngybagoly, egy másik helyen pedig 2 macskabagoly is társult a csapatokhoz.

A felmérés időszakában Magyarországon a megfigyelők összesen 16 ezer 455 fülesbaglyot számoltak össze, a baranyai egyedszám ennek a 6,6 százalékát adta.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.