2020.02.18., kedd , Bernadett

Fenntarthatóság

2017. május 02. kedd • 13:04

A klímaváltozás ellen így küzd a mezőgazdaság - „éghajlatbarát” megoldások

Az éghajlatbarát mezőgazdaság irányába tett újabb lépésként országok képviselői bemutatták tapasztalatukat a FAO központjában Rómában, hogy hogyan tudnak a klímaváltozás hatásaival megbirkózni és csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátásukat anélkül, hogy ezzel az élelmiszertermelést akadályoznák. A találkozóra az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tanácsi ülésszaka során került sor.

Az „éghajlatbarát mezőgazdaság” (angolul climate-smart agriculture) egy olyan módszert jelent az élelmezési rendszer átalakítására, melynek célja a termelékenység fenntartható növelése és ezzel párhuzamosan a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a káros gázkibocsátás csökkentése – olvasható a FAO közleményében.

Erős támogatás Tanzániában

Tanzánia mezőgazdasága becslések szerint évente 200 millió dollár veszteséget kénytelen elkönyvelni az éghajlatváltozás miatt. Ezt megelégelve

a kormány a klímabarát megközelítést beépítette a tervezési és költségvetési politikába,

illetve az ezzel kapcsolatos kutatásokra szánt összegeket is növelni szándékozzák. Például

kevesebb vizet igénylő rizstermesztési módszert vezettek be

öt tanzániai régióban néhány évvel ezelőtt. A gazdák megtapasztalták, hogy mérsékelt öntözés ellenére növekedett a hozamuk, ami a szárazsággal küzdő területeken nem elhanyagolható eredmény.

A környezetkímélő mezőgazdaság az ország északi részén szintén hatékonynak bizonyult. Ott ennek keretében az édesburgonya, kukorica, cirok és pamut

szárazságtűrő fajtáit részesítették előnyben, és természetes trágyázást alkalmaztak talajjavításra.

Ezek hatására a termelékenység négyszeresére nőtt a normál művelésű földekhez képest.

Szakértők a tejelő tehenek magas tejhozamú fajtáját tenyésztették ki, melyek révén gazdák kisebb állatállomány mellett tettek szert nagyobb jövedelemre. Nem elhanyagolható tényező, hogy közben az üvegházhatású gázkibocsátás is mérséklődött.

Vietnám fotó:Pixabay

Küzdelem a természet erőivel Vietnámban

Tavaly mintegy 700 000 hektár földterület (főként rizs) szenvedett súlyos károkat természeti katasztrófák hatására Vietnámban. Ennek következtében 800 000 tonna rizs kiesett a termelésből, és több mint egymillióan kerültek az éhezés szélére. A helyzetre adott válasz magába foglalt számtalan intézkedést országos és helyi szinten a változó éghajlathoz való alkalmazkodásért és a katasztrófaveszély megfelelőbb kezeléséért.

Rizsföldek helyére gyümölcsfákat és szőlőt ültettek,

melyek kisebb vízigénnyel bírnak és másodlagos jövedelemforrást kínálnak a gazdáknak. Jó időjárás esetén újra vethető rizs ezekre a területekre.

Az északi hegyvidékeken és az ország központi részén az élelmiszernövény-földek közé fákat (gyümölcs- és ipari felhasználású) telepítettek, mely szintén jövedelemforrást jelent a termelők számára amellett, hogy a talajromlást is csökkenti. Továbbá ez is mérsékli a káros üvegházhatású gázkibocsátást.

A növénytermesztés az akvakultúrával való ötvözése

is egy bevált módszer Vietnámban. Ilyen többek között a bio ráktenyésztés a mangrove erdőkben, mely a part menti sávban élők számára biztosít megélhetést.

A háztáji sertéstartókat arra biztatják szakértők, hogy

organikus emésztést könnyítők használatával tegyék alkalmassá a keletkezett hulladékot

a biogáz előállítására, amit aztán a napi tevékenységükhöz használhatnak fel újra (főzés, világítás). Vagy akár szétteríthetik a rizsföldeken azok táplálására.

A FAO székházban tartott rendezvényen résztvevők hangsúlyozták, a klímabarát intézkedéseket be kell építeni a szakpolitikai intézkedésekbe és a gazdák körében is terjeszteni kell.

agrotrend.hu / FAO

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.