2019.08.18., vasárnap , Ilona

Fenntarthatóság

2018. szeptember 21. péntek • 15:21

A klímaváltozás előnye?

Nehezen hihető a címben tett kérdésfelvetés, mégis lehet, hogy bizonyos szempontból a klímaváltozásnak is lehetnek előnyei.

Egy svájci-német (Agroscope - Fibl) kutatás során zöldségkártevőket figyelnek meg évek óta, rovar csapdák segítségével. Elsősorban a káposztalégy (Delia radicum) és a muroklégy (Psila rosae) fajokat vizsgálták, hiszen a térségben ez a két kártevő a leginkább jelentős a zöldségtermesztés során.

A két kártevő, lárvastádiumban károsítja a termesztett növényeket, ugyanakkor a talajban él, így nehéz a megfigyelésük illetve az ellenük való védekezés is. Az utóbbit főként az imágók gyérítésére lehet alapozni, ezzel csökkente a lerakott tojások számát.


Miben hoz változást a felmelegedés? - fotó: warren photographic

A megfigyelések során elsősorban a több éve alkalmazott rovarcsapdafogási adatokat elemezték. A svájci-német térségben a káposztalégy kártevőből egy év alatt 3-4 generáció fejlődik ki. Az egyre melegedő időjárás a kártevő fejlődését tekintve egyelőre nem mutat jelentős változásokat.

Ugyanakkor a muroklégy lárvái egyértelmű érzékenységet mutatnak a melegebb időjárással szemben.

A muroklegyek szárazságra és a melegebb időre jóval érzékenyebbek. Melegebb években 3 generáció helyett, csupán 2 generáció képes kifejlődni. A mérések alapján, a meleg években, például 2006-ban, 2013-ban, vagy 2015-ben a muroklegyek esetében a kutatások során a 3. generáció egyedei nagyon kis darabszámban repültek.

Ezekben az években a talaj hőmérséklete az átlagos 10⁰C körülihez képest, 23⁰C-os volt, amely nem tette lehetővé a kártevő talajban lévő egyedeinek fejlődését.

A fent leírt megállapítások eredményeként nem dőlhetnek hátra a zöldségtermelők. Továbbra is fontos a fenti kártevők folyamatos megfigyelése és az okszerű védekezés beállítása. A megfigyelések viszont rávilágítanak, hogy a klímaváltozás számos negatív hatásai mellett, akad talán néhány pozitív hozománya is.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.