2019.09.20., péntek , Friderika

Fenntarthatóság

2018. december 08. szombat • 09:25

A klímaváltozás nemcsak veszély, hanem lehetőség is

Áder János egy pénteki tanácskozáson jelezte, véget kell vetni a megvesszük, használjuk, eldobjuk kultúrájának, s helyette át kell térni a körforgásos gazdaságra.

A klímaváltozás nemcsak veszély, hanem lehetőség is – hívta fel a figyelmet tegnap Áder János. A köztársasági elnök a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) működésének tízéves évfordulóján rendezett tanácskozáson elmondta: a gazdasági növekedés és fenntarthatóság nem egymást kizáró fogalmak - írja a Magyar Idők.

A klímaváltozásból előnyt kell kovácsolni - fotó: pixabay.com

– Egy új közgazdasági modell megalkotására lenne szükség, amelyben a természeti tőke, a tiszta víz, a tisztább levegő és a biológiai sokféleség gazdasági, társadalmi és egészségügyi előnyeit egyaránt figyelembe kell venni, illetve a természeti tőke felélésének negatív következményeit is be kell számítani – mutatott rá. A köztársasági elnök szerint véget kell vetni a kitermeljük, rövid ideig használjuk, majd eldobjuk kultúrájának.

Ehelyett át kell térni a körforgásos gazdaságra, ahol a hulladék már nem szemét, hanem nyersanyag. Az államfő a távirati iroda tudósítása szerint jelezte, ha a kívánt fenntarthatósági fordulatot a következő években, 2030-ig megvalósítanák, akkor az stabilabb gazdasági növekedést eredményezne, és jelentős forrásátcsoportosítás lehetőségével járna.

Az államfő az elkövetkező tíz évre számos feladatot jelölt ki. Az Ország­gyűléstől például választ vár arra, hogy a törvényalkotásban milyen módon érvényesíthetők a jövőben a fenntarthatósági fejlődés szempontjai, mit jelent az ezeket támogató költségvetés megalkotása. Készít-e a kormány fenntartható fejlődési stratégiát, és ­kialakítja-e a körforgásos gazdaság intézményi, jogszabályi, illetve pénzügyi feltételeit.

Az egyetemeknek és az akadémiának pedig arra kell választ találnia, hogy sikerül-e felgyorsítani azokat a kutatásokat, amelyek segítik a felkészülést a klímaváltozás elkerülhetetlen hatá­saira, illetve az egyetemi oktatásba beépülnek-e a fenntartható fejlődés integrált szempontjai.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és egyben az NFFT elnöke közölte: a tanács létrehozását és működését nemzeti konszenzus kísérte, ami a magyar politikában és közéletben ritka kincs. A házelnök szerint mindez azért volt lehetséges, mert a tanács tízéves történetében a közös alapok és a konszenzus megtalálására irányuló szándék soha nem halványult el. A fenntarthatóság a nemzet és nem mellékesen az egész emberiség sorsát hosszú távon, alapvetően meghatározó kérdés, amelynek jelentősége megnőtt az elmúlt évtizedekben.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.