2023.02.03., péntek , Balázs

Fenntarthatóság

2018. április 20. péntek • 17:21

A környezet védelme nem korlátozódhat csupán egy-egy alkalomra

Az élőhelykezelés a jövő legfontosabb természetvédelmi feladata az agrártárca szerint.

A természetvédelem középpontjában eddig főként a védetté nyilvánítás állt, ám a jövőben az élőhelyek természetvédelmi kezelése és az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése lesz a legfontosabb feladat - mondta Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára pénteken, a Föld napja alkalmából Budapesten tartott központi rendezvényen, ahol átadták az idei Pro Natura díjakat és emlékplaketteket, valamint a Herman Ottó szellemisége díjakat is.

A kitüntetésben részesülők névsora itt érhető el.

Rácz András hangsúlyozta, hogy

az ország területének egyharmadán fenn tudott maradni a természetközeli állapot, ám ennek megőrzése állandó beavatkozást igényel.

A magyar állami természetvédelmi rendszer európai viszonylatban is rendkívül erős, hiszen a 10 nemzeti park mellett 300 ezer hektár védett területet van állami tulajdonban és csaknem 2 ezren dolgoznak hivatásosként az állami természetvédelemben.

A helyettes államtitkár szerint a sokrétű állami feladatrendszer ellátásához a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, civil szervezetek és a kutatóműhelyek támogatására is szükség van.

Szorgalmazta továbbá

a természetvédelemhez kapcsolódó egyéb feladatok társadalmi elfogadottságának javítását,

többek között a történelmi emlékhelyek fenntartását, a régészeti lelőhelyek védelmét vagy az ökoturizmust.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója hangsúlyozta, hogy a környezet védelme terén egyre gyarapodnak a tennivalók a klímaváltozás és a túlnépesedés miatt.

A Föld napja cselekvő ünnepként arra hívja föl az emberek figyelmét, hogy a bolygót épp az emberektől kell megvédeni.

A környezet védelme - mint fogalmazott - nem korlátozódhat csupán egy-egy alkalomra, hiszen az év minden napján szükség van rá.

A Föld napja Amerikából indult egyetemi magánkezdeményezésből 1970-ben. Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszintű, mára 175 országra kiterjedő mozgalomhoz.

Az ünnepségnek otthont adó Herman Ottó intézet névadójának sokat emlegetett gondolatára hívta fel a figyelmet Rácz András:
"Értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, a természethez." - Ez a mottó lehetne a rendezvény jelmondata, s a tárca is ebben a szellemiségben tevékenykedik a napi munka során.

A Herman Ottó Intézet egész napos rendezvénye bővelkedett érdekes programokban, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei magas-légköri mérésekre alkalmas rádiószondát engedtek fel, de volt Nap-megfigyelés, óriás túzok puzzle, virágültetés,valamint különböző kézműves foglalkozások. A kiállítók, mint például az FM, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Magyar Nemzeti Parkok, vagy a Növényi Diverzitás Központ sátraiban pedig további érdekes tudnivalókkal gazdagodhattak a kilátogatók.

A rendezvény részeként dr. Rácz András és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be  „Az év ökoturisztikai élménye 2018” pályázat elindulását.

- Olyan, természethez kapcsolódó, autentikus élményeket nyújtó ökoturisztikai programokat keresünk, amelyek egy-egy hazai helyszín értékeinek megismerését teszik lehetővé, ezzel is utazásra csábítva a családokat

– emelte ki a megújult pályázat kapcsán Mártonné Máthé Kinga.

A cím elnyerésére idén már sokkal szélesebb körnek van lehetősége, hiszen eddig csak létesítmények és tanösvények pályázhattak. A szervezők ezúttal többek között erdőgazdaságok, natúrparkok, nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázatait várják 5 kategóriában, 2018. május 31-ig.

A pályázati felhívás és a pályázati adatlapok a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján érhetők el.

agrotrend.hu / MTI, FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.