2021.11.27., szombat , Virgil

Fenntarthatóság

2019. január 09. szerda • 16:47

A legjobb állatvédő maga a gazda

2019. január 7-én Újfehértón tartották meg a XIV. „Földész Fórum” Tudományos Tanácskozás című rendezvényt.

A Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete, Termelők Klaszterének, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), a NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézetének és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.-nek közös szervezésben valósult meg a XIV. „Földész Fórum” Tudományos Tanácskozás az Újfehértói Gyümölcskutató Állomáson „Az új agrárévad nemzetgazdálkodási stratégiai tervei, megoldhatóságának esélyei a Kárpát-medencében” címmel - olvasható a kamara oldalán.


Zászlós Tibor: A legnagyobb környezetvédő és a legjobb állatvédő maga a gazda - fotó: NAK

A résztvevőket először a házigazda, Dr. Takács Ferenc, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke köszöntötte. Prezentációjában ismertette többek között a hazai gyümölcstermesztés 2018. évi mennyiségének, valamint termőterületének alakulását is.

A mennyiséggel - a kajszi és az őszibarack kivételével -, valamint a minőséggel tavaly lényegében nem volt gond,

hiszen az időjárás többnyire kegyes volt a termelőkhöz, de az értékesítés területén akadtak problémák. Emiatt például vannak olyan almáskertek, ahol a fán maradt a gyümölcs, le sem szedték azt, tehát semmilyen módon nem került hasznosításra.

A „Tenyésztéstől a feldolgozásig, veszélyek és lehetőségek az ágazat életében.” címmel tartott előadást Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke. Hangsúlyozta: mindig rendszerszemléletben kell gondolkodnunk, mert nem mindegy, hogy haszonélvezői vagy elszenvedői leszünk a jövő változásainak.

Felhívta a figyelmet az állattartás területén jelenleg meglévő lehetőségekre és veszélyekre.

Véleménye szerint fontos a felelősség kérdése is, hiszen a legnagyobb környezetvédő és a legjobb állatvédő maga a gazda.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.