2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Fenntarthatóság

2022. június 22. szerda • 14:39

A Mátra is látszik a Tisza-tó új kilátójából

Átadták a Tisza-tó legújabb, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátóját, ami a közönségszavazáson a Küszvágó csér nevet kapta.

Az új vízitúrás kilátót a tavaly átadott két torony, a Fattyúszerkő és a 2021-ben Év Kilátójának megválasztott Bölömbika kilátó mintájára építette az egri Békatutaj Egyesület. Ez az építmény is egy olyan védett madárfaj nevét viseli, amely az új létesítmény közvetlen környezetében is fellelhető.

A nádasból kinővő kilenc méter magas torony felső szintjéről 360 fokban lehet belátni az egész Poroszlói-medencét, jó időben pedig a Mátra csúcsait is. A kilátó a Szilas-foknál található, amely egy fontos átjáró: kapcsolatot tart a Lapos-morotva és a Csapói holt Tisza között.

Fotó: Aktív Magyarország

A Küszvágó csér kilátót is Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. Alapja – az időtállóság érdekében – horganyzott acélból készült, ami 6-7 méter mélyen áll a talajban, maga a felépítmény vörösfenyőből van.

Fotó: Adobe Stock

Az új kilátó építésével párhuzamosan az Béketutaj Egyesület a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal (HNPI) együttműködésben 20 fészekalapot is telepített a Magyarországon védett küszvágó csérek számára. 

agrotrend.hu / Turista Magazin

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.