2021.09.22., szerda , Móric

Fenntarthatóság

2021. július 29. csütörtök • 11:08

A nyári puszták pillangói: fecskefarkú és kardoslepkék

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin a nyári időszakban két látványos pillangófajjal is találkozhatunk: a kardoslepkével és a fecskefarkú lepkével.

Magyarországon csaknem 500 lepkefaj honos, pillangóból azonban alig néhány faj található meg a hazai tájakon. A pillangók közül a legnagyobbak és a leglátványosabbak a kardoslepkék és a fecskefarkú lepkék - írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.  

Mindkét faj egyedei 50-75 milliméter hosszúak és a színezetük is hasonlóan világos, fekete mintázattal. A kardoslepkének azonban jellegzetes, elcsúcsosodó első szárnyai vannak, melyeket hosszanti csíkok díszítenek. A fecskefarkú lepke első szárnyai lekerekítettebbek és kis foltok vannak rajtuk.

A kardoslepke tápnövénye elsősorban a kökény és a törpemandula, ezen táplálkoznak a hernyói. A fecskefarkú lepke petéit ernyős növényekre (kocsord fajokra, kaporra, köményre) rakja, itt táplálkoznak a hernyói egészen az imágóvá válásukig.

Mindkét pillangófajnak két nemzedéke van. A kardoslepkék első nemzedéke április-májusban, a fecskefarkúaké júniusban, esetleg július legelején repül ki.  A második nemzeték általában augusztusban repül ki, de a kardoslepkék esetében ez áthúzódhat szeptemberre is. A fecskefarkú lepkék általában már augusztus közepén eltűnnek a pusztákról, kardoslepkéket azonban kedvező időjárás esetén még szeptember közepén is láthatunk.

Fotó: Boldog Gusztáv László

 

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.