2022.01.19., szerda , Sára, Márió

Fenntarthatóság

2021. december 04. szombat • 10:54

A sarkkörön túl költ, az Alföldön telel

A tél egyik hírnöke ez a szép énekesmadár, ami hazánkban október és március között figyelhető meg.

Az alföldi pusztákon szórványosan jelenik meg telente a hósármány, szikes pusztákon és vizes élőhelyek közelében – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Facebook-posztjában. Ezúttal Bugacon, a Karikás Csárdától nem messze sikerült lencsevégre kapni egy példányt.

A hósármány a legészakibb sármányfaj, a sarkkörön túl költ. Termete egy nagyobbacska verébének felel meg, 26-50 grammos, testhossza 16-17 cm, szárnyfesztávolsága 32-38 cm. Téli és nyári tollazata eltérő, előbbi sárgás-barnás színű tollakkal tarkított. Fészkét fűszálakból, mohából, szőrökből építi a talajon, és 4-7 tojást rak. Eleinte a hím táplálja a fiókákat, később a tojó is segít. Évente egyszer költ.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Telelni csapatokban szokott például tengerpartokon vagy a Kárpát-medencében. Nálunk a Balatonnál, a Kis-Balatonnál és a Duna mentén figyelhető meg ebben az időszakban. A pusztákon gyommagvakat gyűjtöget, nyáron, a költőhelyein rovarokkal táplálkozik, fiókáit szúnyogokkal, lepkékkel, pókokkal eteti. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.