2019.08.25., vasárnap , Lajos,Patrícia

Fenntarthatóság

2019. május 19. vasárnap • 14:04

A század végéig eltűnhet a világörökségi helyszíneken lévő gleccserek fele

A területükön gleccserrel rendelkező természeti világörökségi helyszínek közel fele teljesen jégmentessé válhat 2100-ig, ha a globális károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik – áll a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kutatóinak tanulmányából, ami az Earth's Future folyóiratban jelent meg.

A szakemberek előrejelzései szerint nagymértékű emisszió esetén a gleccserrel rendelkező 46 természeti világörökségi helyszín közül 21, míg alacsony kibocsátás esetén 8 válik teljesen jégmentessé a század végére - írja 444.hu.

A felmelegedés jelenlegi üteme szerint a század végére a jégtakarók heletős százaléka fog eltűnni - fotó: pixabay.com

A tanulmány szerint a természeti világörökségi helyszíneken 2017-ben mért jégmennyiség 33-60 százaléka fog várhatóan eltűnni 2100-ig a globális kibocsátás mértékének függvényében.

„Ezeknek a gleccsereknek az elvesztése óriási tragédia lenne, ami jelentősen befolyásolná az ivóvízforrások hozzáférhetőségét, a tengerszint-emelkedést és az időjárási mintákat.

Ez a példa nélküli hanyatlás veszélyeztetheti a szóban forgó területek világörökségi helyszínként való besorolását is. Az érintett országoknak muszáj megerősíteniük a klímaváltozás elleni harcban való elkötelezettségüket és lépéseket kell tenniük, hogy megőrizzék ezeket a gleccsereket a jövő nemzedékeinek” – mondta Peter Shadie, az IUCN világörökségi programjának vezetője.

A kutatók szerint az érintett helyszínek a világ néhány legismertebb gleccserének adnak otthont, ilyen a svájci Aletsch-gleccser, a Himalájában lévő Khumbu-gleccser és a grönlandi Jakobshavn gleccser.

A tanulmány készítői egyebek között egy globális gleccsernyilvántartás adataira és kifinomult számítógépes modellezésre támaszkodva elemezték a természeti világörökségi helyszíneken lévő gleccserek jelenlegi állapotát, közelmúltbeli és várható változásait, és elkészítették a 46 helyszínen lévő kb. 19 ezer gleccser első nyilvántartását.

agrotrend.hu / 444.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.