2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Fenntarthatóság

2021. március 15. hétfő • 10:59

A természetvédelem is nemzeti ügyünk

A kormány elkötelezett a klímaváltozás elleni hatékony fellépés mellett és kitűzött célja a környezet megóvása a következő generációnak is – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárával közös videóüzenetben.

A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, valamint energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár közösségi oldalán a videót annak alkalmából tették közzé szombaton, hogy a kormány egy éve hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet. – Nekünk a természetvédelem nemzeti ügy – fogalmazott az MTI tudósítása szerint a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a kormány nemcsak beszél a témáról, hanem cselekszik is.

fotó: pixabay.com

Az elmúlt év intézkedései közül Steiner Attila kiemelte a tavaly indított Tisztítsuk meg az országot! programot és a HulladékRadar okostelefonos alkalmazást, amelyek segítségével eddig 25 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze országszerte. Ez a hulladék 800 darab vasúti tehervagont töltene meg – mondta, megjegyezve, hogy a kormány nyártól betiltja az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, illetve ösztönzik az újrahasznosítást, valamint a hulladék újra feldolgozását is.

Az ITM államtitkára fontos lépésnek nevezte, hogy a Mátrai Erőmű európai uniós forrásokból is támogatott modernizációjával leáll az utolsó széntüzelésű erőmű Magyarországon. Jelezve azt is, hogy a földgázalapú technológia bevezetésével egy fenntartható átállást biztosítanak a régiónak, és csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: mivel az emberi fogyasztásra alkalmas ivóvízkészlet véges, megkezdték a Duna és a Tisza műanyagoktól és szennyező anyagoktól való megtisztítását is. Egy éve személyesen is tapasztalta, milyen nagy erőfeszítéssel dolgoznak a vízügyi szakemberek azon, hogy megtisztítsák Magyarország folyóit a külföldről érkező illegális hulladékoktól – tette hozzá. A kormányszóvivő hangsúlyozta: az akcióterv célja az is, hogy 2030-ra kilencven százalékban szén-dioxid-mentes legyen Magyarország energiatermelése, 2050-re klímasemlegessé váljon az ország. Ennek érdekében támogatják az elektromos járművek használatát is, eddig több mint kétezer elektromos kerékpár, háromszáz robogó és 950 elektromos autó beszerzéséhez járultak hozzá – fűzte hozzá Steiner Attila.

fotó: pixabay.com

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a Zöldbusz program révén nyolc vidéki városban tesztelhetik az elektromos buszokat, amelyek a dízel járműveket váltják ki. A teszt márciusban Zalaegerszegen kezdődik, majd Kaposvár és Kecskemét következik.

Minden lecserélt dízelbusz után évente ötvenezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórol meg az ország, amit nyolcszáz fa tudna megkötni. Steiner Attila közölte: megkezdődött a naperőművek kapacitásának növelése is, már nyolcvanezer családi ház, illetve kis- és középvállalkozás, valamint közintézmény tetején működnek napelemek, amelyek révén magyar családok és a vállalkozások olcsón juthatnak energiához. Majd az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Magyarország eddig másfél milliárd euró értékben bocsátott ki zöld állampapírt intézményi befektetőknek. A zöld államkötvény bevételeit klímasemlegességi célok eléréséhez, az ezt elősegítő beruházásokra fordítják.

Szentkirályi Alexandra mindezeken túl arról is beszámolt, hogy a faültetési programban már több mint 1,1 millió fát ültettek, az akció tavasszal folytatódik. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27 százalékra nő, 650 hektár erdőt telepítenek hárommillió facsemete ültetésével – ismertette a kormányszóvivő.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.