2023.06.03., szombat , Klotild

Fenntarthatóság

2018. november 12. hétfő • 16:24

A tudás lesz a legértékesebb erőforrás, avagy a termelés és a munka átalakulása

Hogyan fog együtt dolgozni az ember és a gép? Milyen lehet egy gyár a pár éven belül? A jövőről olvashatnak a jelenben.

A Rexroth Jövő Gyára 4 falból, egy tetőből és egy csarnokaljzatból fog állni, minden más eleme egy dinamikus, vezeték nélkül kommunikáló rendszer része lesz, ahol a gépek automatikus vezérlés útján gyártják le a folyton változó, aktuális igényekre szabott termékeket.


fotó: Rexroth

Minden az érzékelők, gépek, rendszerek és folyamatok átfogó hálózatba kapcsolásával kezdődik, tehát mindazzal, ami információt nyújt az ipari környezetben.

Az olyan megoldások segítségével, mint például a Rexroth IoT Gateway, néhány lépésben, akár 20 perc alatt hálózatba kapcsolhatjuk teljes gyártásunkat, az érzékelőtől kezdve a gépadatokig, és ezáltal garantált a rendszer átláthatósága és felügyelete

A gyűjtött adatokat használó állapotfigyelő megoldásokat például domain ismeretekkel párosítva a prediktív karbantartásra vonatkozó mechanizmusok extrém hatékonyak lehetnek.

A 4. ipari forradalom víziója valósul meg azokban az okos gyárakban, ahol az informatikai úton történő vezérlést, a termékfejlesztés és a gyártás közötti közvetlen adatcserét PLM-programok (termékéletciklus-menedzsment) valósítják meg.

Ezeknek a segítségével az összes termékinformációt virtuálisan szimulálni lehet

A kutatási és fejlesztési folyamatokból, a virtuális szimulációkból származó összes termékinformációt egy gyártásvezérlő rendszerhez továbbítják, amely valós időben vezérli a gyártás teljes folyamatát.

- Automatizáljuk a Jövő Gyárát, amiben a hagyományos hidraulika, a pneumatika vagy akár a manuális mechanika automatizálása is elérhetővé válik, hiszen ezek a komponensek a jövőben digitalizált vezérlésen keresztül kommunikálhatnak. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel a Bosch csoport több mint 270 saját gyárában van lehetőségünk még piacra kerülés előtt az Ipar 4.0-s termékekeinket és megoldásainkat kipróbálni és továbbfejleszteni - emelte ki Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

A Rexroth decentralizált automatizálási koncepciói, mint például a vezérlőszekrény nélküli hajtás- és vezérléstechnika,

már ma lehetővé teszik a gépek és rendszerek igény szerinti moduláris bővítését

A Bosch és a Bosch Rexroth az automatizálás területén évtizedes tapasztalattal bír:

- 10 évvel ezelőtt először a megnövekedett piaci igényeknek köszönhetően, majd az Ipar 4.0-s stratégiai elvárások hatására a korábban nálunk már jellemző rendszerszintű gondolkodás segítette azt a törekvést, hogy termékeinket minél előbb közvetlenül kapcsoljuk össze az IT világával. A fejlődés motorjának azonban mégis az adatok minőségi felhasználásának igényének megjelenését nevezném, hiszen hiába áll rendelkezésünkre milliárdnyi adat, ha nem kezdünk velük semmit.

A minőségi adatkezelés tehát egyfajta versenyelőny, ami a gyártásunk optimalizálásához is hozzájárul

- mondta Volosinovszki Sándor, a Bosch Rexroth Kft. kereskedelmi vezetője.

Ma már az is megoldott, hogy a régi gépeket, hogyan lehet Ipar 4.0-ra alkalmassá tenni. A Bosch IoT Gateway segítségével régi gépeket lehet internetre és az Ipar 4.0-ba bekapcsolni, működésükről adatokat gyűjteni. A végfelhasználók első számú elvárása, hogy a meglévő rendszereket az Ipar 4.0-s követelményeknek megfelelően kiegészítsék és továbbfejlesszék. Erre az IoT Gateway család vagy PPM szoftver minden igényt kielégítően alkalmas, és egyszerűen bevethető.

Ezek az analitikai szoftverek képesek az energiaigény, a ciklusidő, ezáltal a gyártás optimalizálására. Az IoT-Gatewayjel akár Robert Bosch 130 esztendős, Ipar 1.0-s esztergapadját is lehet katapultálni egyenesen az Ipar 4.0 korába.

Amíg a gépipari szereplőket napjainkban a legújabb ipari trend, az Ipar 4.0 foglalkoztatja, addig a mobil munkagépek gyártói felé az elvárás szinte állandó: évről-évre hatékonyabb, biztonságosabb és rugalmasabb gépekre van szükség, s mindemellett természetesen egyre nagyobb teret nyer a mobil munkagépek közötti kommunikáció fejlődése is.

- Termékeinket annak érdekében is fejlesztjük, hogy meg lehessen valósítani az aktív állapotfigyelést, vagy meghibásodás-előrejelzést úgy, hogy a gépgazda vagy szervizpartner telefonján vagy számítógépén nézi az elektrohidraulikus rendszer működésével kapcsolatos paramétereket, és akár előrejelzéseket és figyelemfelhívó figyelmeztetéseket is kap arra vonatkozóan, hogy milyen meghibásodás várható a közeli jövőben - foglalta össze Szőke Gábor, kereskedelmi vezető.

A fejlesztések során természetesen nagy segítség a Bosch autóiparban szerzett óriási tapasztalata és a Bosch Engineering GmbH-val való együttműködés

A technológiai fejlődés következtében a tudás fogalma mára megváltozott. Az igazi kihívást már nem az információhoz való hozzáférés jelenti, hanem annak rendszerezése, felhasználása és hatékony továbbadása. A tudásátadás és az általa generált folyamatos innováció a tudásalapú gazdasági fejlődés alapjává vált, személyes jellege pedig kiemelt jelentőséget kapott.

A mai tudásgazdaságban az üzleti, gazdasági sikerek egy adott közösség keretein belül jelenlévő tudásban, szakértelemben és annak megújulási képességében rejlenek

Az ipar 4.0 és magának a 4. ipari forradalomnak az elemei

  •  a mesterséges intelligencia,
  • a gépi tanulás,
  • a fejlett analitika,
  • a kiterjesztett és virtuális valóság,
  • a kollaboratív robotok

megjelenése azt mutatja, hogy radikálisan átalakul a termelés és a munka jellege.

agrotrend.hu / Rexroth

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.