2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Fenntarthatóság

2022. február 21. hétfő • 11:00

A túzokkakasok már felöltötték díszes nászruhájukat

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő túzokkakasok már nászruhába öltöztek, készülődnek a március végén, április elején kezdődő dürgésre.

A túzokkakasok minden évben kétszer vedlenek, míg a tojók csak egyszer. A kakasok téli, részleges vedlése a nászidőszakkal, az úgynevezett túzokdürgéssel függ össze - írja a Körös-Maros Nemzeti Park. Gondosan felkészülnek, megszépülnek erre az időszakra, hogy magukhoz csábítsák a tojókat. Már decemberben kihullajtják szürke nyaktollaikat és helyettük díszes, vörös tollakat növesztenek. Sőt, még tetszetős bajusztollakat is növesztenek.

A dürgési és a párzási időszak végeztével a kakasok levetik nászruhájukat, elhullajtják bajusztollaikat és díszes nyaktollaikat, s a tojókkal együtt teljes vedlésen esnek át.

Fotó: Czifrák Gábor

Érdekesség, hogy a túzokok alsó tollazatának tövét rózsaszín, tollpúder-szerű képződmény (profin-származék) borítja, ami napfény hatására szürke színűre változik. Sok más madárfajjal ellentétben a túzok nem rendelkezik fartőmiriggyel, amivel zsírozhatná, s ezáltal vízhatlanná tehetné tollait. Ő más módszert alkalmaz: folyamatosan tollászkodik, s az apró kis szaruk szétropogtatásával képződő „púderrel” keni be tollazatát, ettől lesz vízhatlan.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.