2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Fenntarthatóság

2021. június 10. csütörtök • 13:25

Agrárkutatási újdonságok gazdasági gyakorlatba építését segíti a NAK és a MATE

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között létrejött megállapodás értelmében a felek vállalták a hazai agrárkutatási újdonságok minél hatékonyabb tudásátadását, valamint az agrárgazdasági tevékenységeket folytatók innovációra való igényének és hajlandóságának elősegítését. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow rendezvény keretében került sor.

Az együttműködési megállapodást a NAK részéről Győrffy Balázs elnök, az Egyetem részéről pedig prof. Dr. Gyuricza Csaba látta el kézjegyével. A megállapodás kitér az agrárium minden területére, melynek elsődleges célja, hogy a felek elősegítik az agrárgazdasági tevékenységet folytatók minél szélesebb körű tájékoztatását, ezen belül az agrárkutatási újdonságokkal kapcsolatos tudásátadás minél hatékonyabb elterjesztését, valamint ezek gazdálkodási gyakorlatba való beépítését.

Győrffy Balázs és Dr. Gyuricza Csaba - fotó: Balázs Gusztáv

„Az Egyetem Európa egyik legnagyobb agrárfókuszú képzési intézménye. A MATE célja, hogy a nagy múltú és kiváló adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság irányításában világszínvonalú módon, a XXI. század technológiai kihívásainak megfelelően szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. A magyar agrárium versenyképességének növelése érdekében az Egyetem folyamatosan frissíti és megújítja a képzéseit, hozzájárulva a korszerű tudás gyakorlatba történő ültetéséhez” – mondta az esemény kapcsán Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: a jövő agráriuma az innovációra, a tudásra és információra épül. A MATE létrejöttével egy olyan integrált tudásközpont született, amely az ágazat hazai szellemi, szakpolitikai és innovációs centrumává válik. Közös célunk elősegíteni, hogy az agrárium szereplőinek minél szélesebb köre ismerje meg az Egyetemen képződő tudást, agrárkutatási újdonságokat, hogy azokat a gazdálkodási gyakorlatba beépítve tudják versenyképességüket fokozni, hatékonyságukat növelni, értékesítési lehetőségeiket bővíteni.

A NAK és a MATE közötti együttműködési megállapodás értelmében a két fél törekszik arra, hogy a hatályos jogszabályok és támogatási lehetőségek az agrárgazdasági innovációs törekvések számára kedvezőek legyenek. A két együttműködő fél a minél hatékonyabb tudásátadást szem előtt tartva, közös kiadványokat jelentetnek meg, bemutatókat, konferenciákat és nyílt napokat tartanak, valamint közös kampányokat valósítanak meg. Továbbá együttesen törekszenek az európai uniós pályázati lehetőségek közös kihasználására, az innovációs tevékenységeket támogató pályázatokon való közös szereplésre, együttműködések kialakítására.

agrotrend.hu / MATE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.