2020.10.01., csütörtök , Malvin

Fenntarthatóság

2019. február 12. kedd • 11:47

Magyar technológia javítja az életminőséget Ghánában

Az afrikai országban szennyvíztisztító telep épül, illetve tervek szerint a jövőben készházak is épülhetnek Magyarország együttműködésével.

- Magyar technológiával épül szennyvíztisztító telep és épülhetnek készházak is Ghánában - számolt be Joó István, a külgazdasági és külügyminisztérium helyettes államtitkára.


Joó István: Az üzem több mint 100 ezer ember életminőségének javításához fog hozzájárulni 2020 közepétől - illusztráció: kormany.hu

A nyugat-afrikai ország második legnagyobb városában, a mintegy 2 millió lakosú Kumasiban tették le hétfőn egy 10 millió euró értékű szennyvíztisztító komplexum alapkövét. A telepet a Pureco Kft. tervezte és építi meg.

- Ez jelentős siker Magyarország számára, mert a ghánai befektetők meglehetősen erős versenyben választottak végül magyar technológiát

- mondta Joó István.

- A cég tárgyalásokat kezdett a ghánai féllel további szennyvíztisztító telepek építéséről - tette hozzá a helyettes államtitkár. Afrikának, és így Ghánának is az egyik legsúlyosabb gondja a lakhatás megoldása, mert ez nagymértékben befolyásolja az itt élő emberek életminőségét, végső soron pedig azt, hogy itt helyben keresnek-e megélhetést, boldogulást vagy távol hazájuktól.

- A mintegy 30 milliós országnak a következő években közel 2 millió lakást kell felépítenie, ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy a fővárosban, Accrában kedden felavatták egy magyar vállalkozás, a Solin Energy Kft. egy készház-technológiával felépített, 150 négyzetméteres lakóegységét - mondta.

Ennek a háznak az elemei Magyarországon készültek, és magyar szakemberek itt szerelték össze azokat kevesebb mint 11 nap alatt, ami helyi szakértők és minisztériumi munkatársak szerint rekord a gyorsaságban.

A magyar cég 10 ezer lakóegységnek a felépítéséről kezdett most tárgyalásokat a lakásügyi minisztériummal.

- Vezető ghánai kormánytisztviselőkkel folytatott megbeszéléseink alapján elmondhatjuk: mindkét cég példája azt mutatja, hogy Fekete-Afrikában óriási az érdeklődés a magyar szakértelem és technológiák iránt, valamint, hogy a magyar cégek előtt óriási lehetőségek vannak az itteni

  • mezőgazdaságban,
  • vízgazdálkodásban,
  • feldolgozóiparban,
  • de akár a védelmi iparban is

 - szögezte le a helyettes államtitkár.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.