2020.10.01., csütörtök , Malvin

Fenntarthatóság

2020. január 06. hétfő • 11:51

Atomerőmű nélkül nem teljesíthetőek a klímavédelmi célok

Megkezdte villamosenergia-termelését a világ első úszó atomerőműve Oroszországban, addig a Nukleáris Világszövetség adatai szerint jelenleg 53 új atomerőmű-blokk épül szerte a világon, köztük a Paks II Magyarországon. Az Európai Parlament pedig egy hónapja elfogadta, hogy atomenergia nélkül nem valósíthatóak meg a klímavédelmi célok.

Ma már elfogadott tény, hogy a természetre és az embereke a klímaváltozás nagyon fenyegető következményekkel jár. Az Európai Unióban eközben egy nukleáris váltóállítás következik be, hiszen a tagállamok is felismerték, ha meg akarunk felelni a globális klímavédelmi célkitűzéseknek, akkor tenni is kell valamit, amivel radikálisan lehet csökkenteni a széndioxid-kibocsátás mértékét - írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

Tavaly év végén az Európai Parlament egy olyan állásfoglalást fogadott el, ami azt mondja, hogy az atomerőművek karbonmentes villamosenergia-termelési módja fontos szerepet játszhat az európai villamos energia termelésben.

Hárfás Zsolt energetikai mérnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta,

„hatalmas ellentmondás van az atomenergiát ellenző sötétzöldeknél – mert én annak szoktam nevezni ezeket az szervezeteket és politikusokat – akik klímavédelmi harcosnak kiáltják ki magukat, másik oldalról meg a klimabarát atomenergiát támadják, miközben látni kell, hogy ha teljes életciklusra nézzük az egyes villamosenergia termelési módok kibocsátásait, akkor az atomenergiának a teljes életciklusra vonatkoztatott kibocsátása csak 12 gramm/kilowattóra, ezzel szemben a szénerőműveknek 820 gramm/kilowattóra. Ettől függetlenül ezek a sötétzöldek az atomenergiát támadják” – hangsúlyozta.

Paks II-vel kapcsolatban a szakértő megjegyezte, sok aspektusa van hogy miért van rá szükség, és hogy miért támadják különböző szervezetek.

Magyarország súlyos helyzetben van a villamosenergia-ellátást tekintve, hiszen évek óta növekszik fogyasztás, rendszerterhelési csúcsokkal, és rengeteg importtal. Éves szinte 30 százalék az import, amit Magyarország a szomszédos országokból szerez be a fogyasztók ellátása érdekében.

Hárfás Zsolt szerint a fogyasztási adatokból látszik, hogy Paks II-re már most is szükség lenne, és ez a következő években még súlyosabb lehet, „tehát elmondhatjuk, nincs mese, erőműveket kell építeni, mert ha nem építünk erőműveket, akkor csak az importra hagyatkozhatunk” – hangsúlyozta.

Hozttátette, hosszútávon ez ellátásbiztonsági, valamint nemzetbiztonsági kockázatokat jelent.

„Nem lehet arra alapozni hosszú távon, hogy más szolgáltatók, más országok kezében legyünk, tehát erőművet kell építeni, aminek pillére a Paks II, de megújuló naperőművek építésére is szükségünk van” – húzta alá.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.