2020.05.27., szerda , Hella

Fenntarthatóság

2016. november 15. kedd • 09:27

Az éghajlatváltozás minden kertkapuban jelentkezni fog – kapaszkodót ad a NATéR

A települések alkalmazkodását segíti a klímaváltozáshoz a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben készült Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR).

A napjainkban zajló globális éghajlatváltozás hatásai ma már egyre inkább érezhetők. Földünk felszíne az iparosodás kezdete óta melegszik, nagyrészt az emberi eredetű üvegház gáz kibocsátás miatt. Az utóbbi évek kutatásai megerősítették azt, hogy a Kárpát-medencében mintegy másfélszeres mértékben érvényesülnek a klimatikus hatások – mondta el az M1 Kék Bolygó műsorában Pálvölgyi Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese. Ahhoz, hogy életmódunkat, életminőségünket, vagyontárgyainkat, vagy akár az életünket megóvhassuk, alaposan fel kell készülnünk – tette hozzá.

Fotó:Pixabay

Drámai események várhatóak. Például lehet olyan év, amiben egyszerre lesz szélsőséges aszály és szélsőséges árvíz. Hőhullámok, fagyhullámok, ami az embereknek kellemetlen, a mezőgazdaság, az idegenforgalom számára pedig veszteséget okoz. Ezek az események válnak valószínűbbé és gyakoribbakká.

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet munkatársai, hogy elősegítsék a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást, létrehozták a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert. – Ennek elsődleges célkitűzése, hogy segítse a települési szintű klímavédelmi stratégiákat. A települési mellett az ágazati dimenzió is fontos, gondoljunk például egy turizmusfejlesztési stratégiára, vagy egy agrárkoncepcióra – részletezte Pálvölgyi Tamás. A rendszer eredményei egy online felületen bárki számára elérhetők.

Vizsgálták, hogyan változnak a környezeti tényezők, például a hőhullámos napok száma egy adott területen. Ehhez hozzávették a hely érzékenységét erre, továbbá, hogy az adott terület társadalmi, gazdasági rendszere hogyan tud alkalmazkodni ezen hatásokhoz. Mindezt összevéve határozták meg a sérülékenység mértékét.

Magyarország különböző régióiban különböző módon érvényesülnek a klimatikus hatások. Az egész országban egyre sűrűbben jelentkeznek majd a hőhullámos időszakok, de északnyugaton kisebb, délkeleten nagyobb mértékű növekedésre számíthatunk. Általánosságban elmondható, hogy hazánkban a klímaváltozás miatt számítani kell arra, hogy nő a hőhullámok gyakorisága, csökken a hideg napok száma, hosszabb aszályok, illetve hirtelen felhőszakadások, árvizek okozhatnak károkat, hogy csak a legfontosabb hatásokat említsük.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.