2020.07.08., szerda , Ellák

Fenntarthatóság

2018. november 20. kedd • 17:24

Az EuroTier 2018 arany- és ezüstérmes innovációi

A nemzetközi szakértőkből álló zsűri 250 újdonságot regisztrált a kiállított innovációk között.

Ez év november közepén Hannoverben megrendezett EuroTier 2018 kiállításon és az Energy Decentral fiókkiállításán 60 országból 2200 kiállító mutatkozott be. A rendezvény ebben a szakmában a legnagyobb kiállítás a világon. Magától értetődő, hogy egyben a legtöbb innováció is itt látható. A nemzetközi szakértőkből álló zsűri 250 újdonságot regisztrált a kiállított innovációk között.


Az aranyérmes innováció, Trough Sucker Speedy - fotó: EuroTier

Ezek közül az EuroTier-en kiállított újdonságok közül egyet aranyéremmel, 25-öt pedig ezüstéremmel jutalmaztak. Az Energy Decentral 22 elismert újdonságai között 2 aranyérmet és 4 ezüstérmet osztottak ki. A díjazottak közül néhányat bemutatunk.


Aranyérmes innováció

 • Trough Sucker Speedy takarmány vályú és tartályvákuumos-szívófej, nagynyomású mosó-tisztító
 • Gyártó: Meier-Brakenberg GmbH & Co (német)

A takarmánytároló tartályokban és az etetővályúkban maradt gyakran beszáradt penésznek és baktériumoknak kitett takarmánymaradékok eltávolítása kézzel szinte lehetetlen, illetve időigényes. Ezt valósítja meg a Speedy vákuumos tisztítóhoz csatlakoztatható szívófej és a tisztavízzel dolgozó nagynyomású szórópisztoly összeépített változata, amely tökéletesen eltávolítja a maradékokat és tisztára mossa a vályúkat és a tartályokat. Teljes takarmányhigiéniát garantál, csökkenti az esetleges emésztőrendszeri megbetegedéseket.


Ezüstérmes innovációk:

 • Ez Clean Corner egyszerűen tisztítható sarokelem láncos-korongos száraz takarmányszállítókhoz
 • Gyártó: MogSlat GmbH (német)

A csővezetékben futó láncos szállítók - főleg a hőmérsékletváltozás miatt bekövetkező kondenzációk okából - gyakran felrakódnak elszennyeződnek. Különösen a szállítási irányt változtató sarokelemeknél gyakori. Ennek egyszerű ellenőrzésére és tisztítására szolgál az innováció. A 60 mm-es átmérőjű láncos csőszállítók sarokelemének fenéklapján fél méretben lenyitható, átlátszó erős polimer műanyagból készítik, amely tisztításhoz lenyitható és a szennyeződés eltávolítható.

Az átlátszó fenékajtón keresztül a szennyeződés mértéke könnyen megállapítható.

A sarokelem egy öntisztító kereket is tartalmaz. A balesetek megelőzése érdekében a fenékelem reteszelését egy indukciós elektromos hurok is biztosítja. Az innováció, szintén a takarmányozás higiéniájának javítását szolgálja.

 • Automata kapu a tehenek mozgásának kormányzására
 • Gyártó: Spinder Dairy Housing Concepts (német) és a Crafworks (holland)

Az intelligens kapunyitó és záró automatika, az állatok mozgásának útvonalába telepítve nyitja és zárja a kaput, amit az etetéshez, vagy a fejéshez vezető útvonalon,

az állatok száma és igényei szerinti beállítások alapján, szenzorok vezérelnek.

A rendszer hang- és fényjelzéssel jelzi a kapu nyitását és zárását, ill. egy okos telefonra telepített applikáción keresztül üzenetet küld a működésről és a beállításokról, az irányító személy, vagy a gazda számára.

 • Dairymaster Mission Control karusszel fejőberendezések kapacitásának optimalizálása automata kapuval
 • Gyártó: Dairymaster Kerrry (ír)

A körforgó karusszel fejőberendezések sebességét a tehenek várakozóban eltöltött idejét a fejésre fordított időket optimalizálni kell a fejőház maximális kapacitásának kihasználásához. A Mission Control Opticuse rendszere kiszámítja a karusszelben található tehenek azonosítása mellett a várható kifejt tej mennyiségét és ennek megfelelően állítja be a karusszel sebességét.

A rendszer a tehenek cserélődését, a karusszel beállításait is figyelembe veszi. Ezeken túl részletes információkat szolgáltat a tehenek egészségi állapotáról, a tej minőségéről és mennyiségéről is. Az ellenőrző mérések során 20%-kal növelte a karusszel fejőberendezések teljesítményét és ugyanennyivel csökkentette az energiafogyasztásukat.

 • Multirob intelligens kutrica és boxtisztító robot
 • Gyártó: Pewter Prinmzing GmbH (német)

A gyártó a berendezést a bajor Mezőgazdasági Intézettel és a TU Braunschweiggel közösen fejlesztette ki. A robot a rácspadozatok tisztításához szükséges lapátos tisztítóval és vertikálisan állítható oldalsó forgó kefével, valamint finomszemcsés alomadalék kijuttatóval is rendelkezik. A forgó keféje a kutricák és boxok függőleges falait is képes megtisztítani.

Teljesen autonóm módon akkumulátorról meghajtva szenzorokkal vezérelve dolgozik távfelügyelet mellett. Az útvonala előre programozható. Az akadályokat képes kikerülni. Váratlan akadály, vagy hiba esetén automatikusan leáll és vészjelzést küld felügyeletét ellátó személy okostelefonjára.


A Clean 9T Bypass - fotó: EuroTier

 • Clean 9T Bypass takarmányleválasztó váltóblokk láncos-, vagy köteles-korongos takarmány csőszállítókhoz
 • Gyártó: Witte Lastrup GmbH (német)

A köteles és láncos korongos takarmány csőszállítóknál a szűk keresztmetszetet a függőleges és vízszintes ágak találkozásával található 90 fokos irányváltás és a vezető kerék képezi. Itt feltorlódhat az anyag és lelassul a szállítás, a vezetőkerék túlterhelődik. Ez egy anyagleválasztó és gravitációs visszavezető ág segítségével kiküszöbölhető.

 • Pig T mozgó padozatú trágya szétválasztás
 • Gyártó: Big Dutchman International GmbH (német)

A sertés kutricák padozatát képező perforált műanyagelemekből készült lassan mozgó padozat, a kutricában tartott sertések vizeletét és szilárd ürülékét választja szét. A vizelet átfolyik a perforáción, a mozgó padozat a fennakadt ürüléket a kutrica szélén külön trágyakihúzósra szállítja. Egyszerűbb a trágyaeltávolítás, kisebb az emisszió.

 • Santinel Robot többcélú automata almozó baromfi istállókba
 • Gyártó: Inateeo Pecorade (finn)

A mennyezetre függeszthető, pneumatikus szállító csővezetékhez kapcsolódó robot érzékeli a baromfi istálló különböző pontjain, az alom nedvességet a CO2 (széndioxid) és az NH3 (ammónia) kibocsájtási értékeket és ahol ezek magasak, az aprított almot odaszállítja és osztja ki. Ezzel csökkenti a károsanyagok levegőbe kerülését és javítja az istálló komfortját.

 • Komfortos és biztonságos automata etetőrács kapu
 • Gyártó: Bräuer Stalltechnik GmbH (svéd)

Az állatok által vezérelt automatikus és biztonságos etető kizáró-, illetve lekötő kapu (rudazat) 36 cm-es nyitással lehetővé teszi az állatok számára, az etetőútról a takarmány biztonságos felvételét. 21 cm-es nyitással alkalmas állatok lekötésére (pl. kezelések során), illetve a takarmányhoz való hozzáférés kizárására. Központilag vezérelhető és ellenőrizhető.

 • SmaXtec 360 intelligens számítógépes állatmegfigyelő és követő rendszer
 • Gyártó: SmaXtec animal care GmbH (osztrák)

A rendszer különböző szenzorokon, szondákon és érzékelőkön keresztül követi és méri a szarvasmarhák élettevékenységét, mozgását, fiziológiai rendellenességeit, betegségeit, takarmány- és vízfelvételét, a kérődzési folyamatot, stb. Az adatokat egy vezeték nélküli hálózat gyűjti és felhő alapú feldolgozás után, interneten keresztül, a gazda számára hozzáférhetővé teszi. Az eredmény egészségesebb jobb laktációjú tehenek, jobb termelési eredmények.

 • Intelligens hőmérő az állatok testhőmérsékletének ellenőrzésére
 • Gyártó: Förster-Technik GmbH (német)

A borjak és szarvasmarhák testhőmérsékletének ellenőrzésére és hosszabb távú adatgyűjtésére, illetve adatkezelésére alkalmas. A Smart Helat App-on keresztül a mért adatok a Smart Calf Systembe kerülnek értékelésre, eltárolásra, ahol onine elérhetők a gazda vagy az állatorvos számára. A rendszer csökkenti a felesleges kezelések és beavatkozások számát, növeli az állatállomány egészségét.

 • MS Corund ultrahangos automata körömvizsgáló
 • Gyártó: Schippers GmbH (német)

Az automata fejőberendezések (fejőrobotok) az állatok azonosítására szolgáló várakozó kapuinak előterébe telepíthető. A vizsgálóboxban a tehén egy vízrétegben áll és ultrahangos szenzorok vizsgálják a körmök állapotát. A beteg a normálistól eltérő körömmel rendelkező, a fejőrobotból távozó teheneket, egy rendezőkapu elkülöníti és a kezelőbe irányítja, ahol azok súlyát is rögzítik. Az adatok és a szkenelt képek, a gondozó okostelefonjára is felkerülnek. Ezzel korai stádiumban kiszűrhetők a lábfájós állatok.

 • Delaval Evanza fejőpatron
 • Gyártó: DeLaval International AB (svéd)

Az új fejlesztésű rendkívül könnyű fejőkészüléknél a fejőgumik és a kelyhek egy patront képeznek és rövid tejcsöves technológiával szerelve felső-flow áramlású technológiát valósítanak meg. Az új készülékkel 9,3%-kal növelhető a fejés teljesítménye.


A NanoConcept - fotó: EuroTier

 • Shuttle Eco NanoConcept takarmányozó robot szarvasmarha istállókba
 • Gyártó: Wasserbauer GmbH (svéd)

A robot a takarmánykomponensek felvételét, azok összekeverését és a keverék takarmányok kiosztását az etetőútra teljesen autonóm módon, automatikusan végzi. A bejárt útvonalat a padozatba beépített elektromágneses hullámok érzékelik. Távellenőrzése okostelefonnal is történhet.

 • DR 1500 láncos-korongos takarmány csőszállító terheléstől függő meghajtó kerékkel
 • Gyártó: Big Dutchman International GmbH (német)

Az új műanyagból készült hajtóműves meghajtó kerék a korongos csőszállító terhelésétől függően 2 és 7 fog között növekvő mértékben egyre több korongon keresztül végzi a szállítóberendezés hajtását. A terheléseket és a fogkapcsolódásokat automatikusan követi. Ezzel a meghajtással, akár 500 m hosszúságú korongos csőszállítók is megépíthetők.

 • SlegGT Acus tojás elemző készülék a hím egyedek kiválasztására
 • Gyártó: SelegGT GmbH (német)

A készülék segítségével hormonelemzéssel lehet a hím egyedeket kiválasztani a keltetés előtt, a tojások közül. Ezzel nagymértékben növelhető a tojóállomány aránya és kiküszöbölhető a naposcsibék speciális válogatása (szexálása). A berendezés óránként 3500 db tojást tud elemezni.


Az Energy Decentral 2018 érmesei:

Aranyérmes innovációk

 • Baromfi Profit baromfitrágya kezelő berendezés biogáz üzemi technológiákban
 • Gyártó: Bioenergy GmbH, MTL-Thiel GmbH és FH Münster Főiskola (német)

A baromfitrágyák felhasználása a biogázüzemekben a magas ammónia tartalmuk miatt, a gyakorlatban korlátozottan lehetséges. Az új fejlesztésű berendezéssel eltávolítható az ammónia és nitrogén egy jelentős része, így a baromfitrágya nagyobb mennyiségben is bekeverhető a biogáz szubsztrátokba. A kezelés melléktermékeként, ammóniumszulfát keletkezik, amely műtrágyaként hasznosítható.

 • Sprayable, permetezve kijuttatható silótakaró film
 • Gyártó: TFZ Straubing (német)

A falközi és kazal silóknál a jó erjedés, illetve a jó minőségű erjesztett takarmányok, vagy a biogáz alapanyagok alapfeltétele, a levegő kiszorítása és légmentes lezárása a halmazból. Ez utóbbira legelterjedtebben, a különböző fóliás takarásokat alkalmazzák, amelyek rögzítésére gumiabroncsokat, kisméretű homokzsákokat használnak.

A TFZ által kifejlesztett innováció, egy természetes alapanyagokból gyártott, speciális, folyékony, a levegőn keményedő filmréteg, amely siló felületére permetezhető és ott tökéletes légmentes zárást és az időjárásnak ellenálló fedést biztosít. Biogáz silókon alkalmazható elsősorban, mert kitároláskor a silóval együtt bevihető a fermentorokba.


Ezüstérmes innovációk:

 • Bioselect állítható aktív hosszúságú csigás szeparátor
 • Gyártó: Börger GmbH (német)

A hígtrágyák és a kierjedt biogáz maradékok fázisbontására a csigás szeparátorokat alkalmazzák. Ezek teljesítménye általában a betáplálási (szivattyú) teljesítménye, valamint a csiga fordulatszáma alapján változtatható. Az új fejlesztés a csiga aktív hosszának szabályozásával is lehetővé teszi, a szeparátor teljesítményének és a szilárd fázis leválasztási hatékonyságának növelését, miközben energiát is lehet megtakarítani.

 • X-Unit hatékony szilárd test leválasztó hígtrágya szivattyúkhoz
 • Gyártó: Wangen Pumpen GmbH (német)

A hígtrágya gyűjtése során, gyakran kerülnek szilárd testek (betontörmelékek, fémdarabok stb.) a trágyába, amelyek tönkretehetik a szállítórendszerbe beépített (átemelő, nyomó stb.) szivattyúkat. Ez küszöbölhető ki az új innovációval, amely moduláris (X-Traktus, X-Cut) felépítése révén, képes leválasztani a szilárd testeket és felaprítani a szilárd szervesanyagokat.

 • Két tolózáras ürítő csonk hígtrágyatartályokra
 • Gyártó: Novatech GmbH (D)

Az egyszerű innováció révén, kétszeres nyitással és zárással védhető meg a váratlan kiömlés a tartályból, és kerülhető el a környezet szennyezése.

 • EVE 3-4 szelep osztott hengerfej modul biogáz motorokhoz
 • Gyártó: ECI-Ditribution (A)

Az új hengerfejjel tökéletesebb a biogáz és a levegő keverékének bejuttatása a motor égésterébe és tökéletesebb a keverék elégetése is, melynek során kevesebb NOx (nitrogénoxidok) képződnek és tisztább kipufogó gáz kerül a környezetbe.

Dr. Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.