2021.06.22., kedd , Paulina

Fenntarthatóság

2021. május 15. szombat • 12:49

Az időjárás nem kedvezett a méhek fejlődésének

Nyugtalanul teleltek a méhek, a rapszodikus időjárás hátráltatta fejlődésüket. Ráadásul még a tavasz is tett kárt az állományokban – állítják a kaptárok tulajdonosai.

Az Országos Méhészeti Egyesület felmérése szerint a Bács-Kiskun megyei méhészetekben január közepétől a tél végéig zavarta a rovarok nyugalmát a szinte kéthetente váltakozó hideg és meleg időjárás. Az ilyen gyors változások erősen hátráltatják a méhcsaládok egészséges fejlődését. A néha csaknem 20 Celsius-fokhoz közelítő hőmérsékleten intenzívvé vált a fiasítás, azonban az ismét hidegre forduló időjárásban szinte teljesen leállt ez az élettani folyamat. Az időjárás okozta hátrányok természetesen nem egyforma mértékben jelentkeztek a gazdaságokban. Például a Dél-Pest megyei méhészetek többségében állítólag többnyire különösebb probléma nélkül múlt el a tél - írja a baon.hu.

fotó: pixabay.com

– Méheink viszonylag jól teleltek, vannak gyengébb és erősebb családok, de ezek a különbségek máskor is előfordulnak. Jelenleg a hangácsi repcén gyűjt az állományunk. Sajnos, idén ez a növény gyengébben virágzik, mint más években. Az akác rügyei lefagytak a környéken, a későbbi virágzásától remélünk mézet és majd utána a napraforgótól – mondta el tapasztalatait Pécsi Dénesné méhész Nagykőrösön.

Általában igaz, hogy a jelentős hőmérsékleti ingadozásokat a méhlegelők erősen megsínylették.

A február végi meleg napokban megmozdultak a korán virágzó gyümölcsfák rügyei, majd a március elejei lehűlés visszafogta a növények fejlődését, az éjszakai fagyok pedig a kevésbé védett területeken elvitték a terméskezdeményeket. Főleg a barackfélék virágai mentek veszendőbe, sőt, 6-8 méter magasságig lefagytak az akácrügykezdemények is. A barackosokból immár évek óta hiányzó mézet pótolták valamelyest a füzek, a meggyesek, valamint a jó kondícióban lévő repcések is. Az utóbbi növény nektárjából helyenként azonban sok kárba ment, elsősorban ott, ahol a növényi vegetációhoz képest a méhek túlságosan lemaradtak a fejlődésben. Ráadásul Bács-Kiskun megyében a repce eddigi, körülbelül 30–35 ezer hektár vetésterülete, az előző években tapasztalt jövedelmezőség-csökkenés miatt, idén csaknem 20 százalékkal kisebb.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.