2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Fenntarthatóság

2021. október 18. hétfő • 10:46

Az indiai szamóca mérgező! Ne nyúlj hozzá!

Egészen novemberig hozza gyümölcsét az erdei szamócához nagyon hasonlító növény, az indiai pimpó vagy indiai szamóca. Ám ez a gyümölcs mérgező, s minden évben vannak is áldozatai. A Velencei-tó térségében bukkantunk a csodaszép, gusztusos növényre.

Az 1800-as évek elején dísznövényként került Angliába az egyébként Afganisztántól Japánig, illetve Indonéziáig őshonos indiai szamóca, amely ezek után már Európa többi országába is könnyedén eljutott. Első ránézésre a laikus szemlélő erdei szamócának nézheti a talaj menti közegben, levelek között felbukkanó piros kis gyümölcsöt. És tényleg nagyon hasonlít rá: az ember szinte szeretné leszedni és megkóstolni. De nem szabad! Az indiai szamóca gyümölcse ugyanis mérgező: enyhébb esetben hasmenést, görcsöket, súlyosabb esetben pedig akár idegrendszeri és szívproblémákat, sőt nagy mennyiségben fogyasztva légzésleállást okozhat. Egy a szerencse, hogy nem finom, ízetlen a húsa, így ritkán esznek belőle túl sokat a kíváncsi erdei gasztrokalandorok.

fotó: wikipedia

Hogyan ismerhetjük fel? Elsősorban arról, hogy a piros, kör alakú, a magvaitól rücskös gyümölcs nem konyul le a száron, hanem felfelé mered. Virága fehér, az áltermés belseje pedig rózsaszínes-fehér, ízetlen, szivacsos állagú. A szakemberek azonban mindig azt tanácsolják: ha a természetben járva nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy milyen növénnyel is van dolgunk, akkor inkább egyáltalán ne is kóstoljuk meg!

agrotrend.hu / feol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.