2022.08.16., kedd , Ábrahám

Fenntarthatóság

2022. június 20. hétfő • 16:18

Azbeszthulladék gyűjtését segítik

Országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

Az azbeszt hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag, amelyet a XX. század második felében az építőiparban is használtak. Az időjárás és légszennyezés következtében felszabaduló és a levegőbe kerülő azbesztszálak belégzése azonban káros az egészségre, többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik. Az Európai Unió célja, hogy a kontinens 2023-ra azbesztmentessé váljon. Magyarországon 2005 óta tilos az építőiparban azbesztet használni, épületek bontásakor pedig törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést.

 

Fotó: Pixabay

Az NHKV a mostani pályázattal az azbesztmentesítésben nyújt segítséget lakossági ügyfeleinek. A pályázatra bárki jelentkezhet, aki a szolgáltatónál rendelkezik vevő (fizető) azonosítóval, rezsicsökkentésre jogosult és nincs lejárt díjhátraléka a hulladékgazdálkodó felé. A támogatás egyszeri, nem pénzbeli. A támogatás ingyenes, vagyis a pályázónak nem kell önerőt biztosítania. Az ingatlanonként elszállítható azbeszthulladék maximális mennyisége 300 négyzetméter. 

A benyújtott pályázat kizárólag azbesztet tartalmazó építőanyagra vonatkozik, amelyet jellemzően tetőfedésre, kerítésépítésre, homlokzatburkolásra, válaszfalakhoz, régi gáztűzhelyekben a sütőben használtak.

A pályázatokat június 20. 8.00 órától lehet beadni az nhkv.hu/azbeszt honlapon keresztül.

A pályázatról részletes információkat az alábbi oldalon olvashatnak: https://nhkv.hu/azbeszt-informaciok

Az NHKV Zrt. a pályázat megvalósításához az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott támogatást a Tiszta Ország Program keretében. A program a jogszerű hulladéklerakás támogatását és az illegálisan lerakott hulladéklerakók felszámolását kívánja elérni.

agrotrend.hu / DUOL, NHKV Zrt.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.