2020.05.27., szerda , Hella

Fenntarthatóság

2020. március 09. hétfő • 13:18

Barna kukába kerülnek a zöldhulladékok

Zöldhulladék gyűjtésére szolgáló edényeket, barna színű kukákat biztosít a szemétszállító cég ingyenesen Békés megye több településén. A békéscsabai osztás hétfőn kezdődött meg és szombatig tart a CsabaParkban.

Összesen 16 ezer, egyenként 240 literes, zöldhulladék gyűjtésére szolgáló edényt osztanak ki Békés megyében a lakosság részére, és az önkormányzatokat tömörítő DAREH Társulás döntése értelmében azokat elsődlegesen Békéscsabán, valamint Békésen, Gyomaendrődön, Orosházán és Mezőberényben kell kiosztani – mondta Holopné dr. Sztrein Beáta, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. általános igazgatója. Békéscsabán 7500-at osztanak ki - írja a beol.hu.

Fotó: Imre György/beol.hu

Ismertette: a beérkező lakossági zöldhulladékból komposztot állítanak elő. A komposztálási technológia szerint idegen anyagot, például műanyag zsákot nem tartalmazhat a kész komposzt. Ezért célszerű közvetlenül csomagolóanyag igénybevétele nélkül begyűjteni a zöldhulladékot, így minőségibb komposztot készíthetnek. Szeretnék, hogy belátható időn belül minél több településről csomagolóanyag nélkül érkezzen be a békéscsabai válogatóműbe a zöldhulladék; ezért osztanak több településen ingyenesen kukákat.

Kérdésünkre elmondta, tavaly Békés megyében összesen 12 ezer 336 tonnányi – ebből Békéscsabáról 4 ezer 580 tonnányi – zöldhulladékot gyűjtöttek be.

Kiemelte: otthon is készíthető komposzt a zöldhulladékból. Egy korábbi pályázat eredményeként a kukák mellett 300 literes, fekete színű komposztáló edényeket is osztanak az igénylőknek.

– A komposztálás során lényegében termőfölddé alakíthatók a levágott fű mellett a falevelek, a gallyak, a nyesedékek, a faforgácsok és a faaprítékok is többek között. A növények számára felvehető és hasznosítható tápanyagokat tartalmazó, magas humusztartalmú komposzt keletkezik, azzal pedig javítható a talaj szerkezete és minősége – ismertette az általános igazgató.

Holopné dr. Sztrein Beáta elmondta, a komposzt azért jó a talajnak, mert a benne lévő humuszanyagokban a tápanyagok olyan formában vannak jelen, hogy azt a növények könnyen felvehetik. A komposztnak hála javul a talaj szerkezete, ami segíti a talaj levegőzését; komposzt sötét színe segíti a talaj felmelegedését; a vízmegkötő képességének köszönhetően pedig javul a talaj vízháztartása.

A kukák osztásával kapcsolatban felhívta a figyelmet: a mostani akció során – a korlátozott darabszámra tekintettel – nincs lehetőség cserélni a korábban kiadott és sérült kukákat. A cserére vonatkozó igényt a központi ügyfélszolgálaton lehet jelezni, és ha lesz cserére lehetőség, értesítik az igénylőket. Hangsúlyozta azt is: a most ingyenesen kiadott kukák használatát kiemelten ellenőrzik majd.

A városi közgyűlés legutóbbi ülésén felmerült, mi lesz azokkal, akik nem tudnak kimenni a CsabaParkba kukát igényelni, esetleg nem képesek a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló edényt hazavinni. A felvetésre válaszként elmondták: a szemétszállító cégnek nincs kapacitása arra, hogy házhoz vigyék, kiszállítsák a kérelmezőknek a kukákat.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.